Οι επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Το παρατεταμένο «καθισιό», σε συνδυασμό με υψηλό χρόνο τηλεθέασης και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κινητικών δυσκολιών, σε ηλικιωμένα άτομα.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για το χρόνο τηλεθέασης και τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας από σχεδόν 340.000 άνδρες και 226.000 γυναίκες, ηλικίας 50-71 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 10 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, περίπου 1 στους 3 συμμετέχοντες ανέπτυξε κάποιας μορφής κινητική δυσκολία, όπως για παράδειγμα αδυναμία να περπατήσει ή μεγάλη μείωση στην ταχύτητα βαδίσματος.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα, έδειξαν πως οι εθελοντές που παρακολουθούσαν τηλεόραση για 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυσκολίες στο περπάτημα, συγκριτικά με όσους αφιέρωναν λιγότερο από 2 ώρες σε παρακολούθηση τηλεόρασης.

Επιπλέον, ο παρατεταμένος χρόνος καθιστικών δραστηριοτήτων και τηλεθέασης σε συνδυασμό με λιγότερες από 3 ώρες σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα, φάνηκε να έχει ακόμη πιο επιβαρυντική δράση, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κινητικών δυσκολιών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο παρατεταμένος καθιστικός χρόνος και η αυξημένη τηλεθέαση αποτελούν «κακές» συνήθειες για τα ηλικιωμένα άτομα, που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *