Επιλόχεια κατάθλιψη: Ο πιο ευχάριστος και γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Πρόκειται για μία μορφή κλινικής κατάθλιψης που εκδηλώνεται τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, μπορεί όμως να εμφανιστεί και αργότερα μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Η κατάσταση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην όψη, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα της γυναίκας και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό όχι πάντα από την ίδια αλλά από τα οικεία της πρόσωπα και κυρίως τον σύντροφό της.

Τα βασικά συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, προβλήματα ύπνου, διαταραχές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, απουσία ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, διαταραχές της όρεξης, αισθήματα άγχους και φόβου, αδιαφορία για το νεογέννητο, ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, το τραγούδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τις μητέρες να αναρρώσουν γρηγορότερα από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Η έρευνα εξέτασε 134 μητέρες με επιλόχεια κατάθλιψη, οι οποίες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: μία που έλαβε μέρος σε μαθήματα ομαδικού τραγουδιού, μία που έλαβε μέρος σε δημιουργικό παιχνίδι και μία τρίτη που έλαβε τη συνήθη φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει οικογενειακή υποστήριξη, αντικαταθλιπτικά ή διαλογισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε μαθήματα τραγουδιού με τα μωρά τους, είδαν ταχύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Τα μαθήματα τραγουδιού δίδαξαν στις μητέρες, οι οποίες είχαν μαζί τα μωρά τους, νανουρίσματα και τραγούδια από όλο τον κόσμο, καθώς και δημιουργία νέων τραγουδιών.

Όσες είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ανέφεραν πολύ γρηγορότερη βελτίωση σε σχέση με τις μητέρες που συμμετείχαν σε δημιουργικό παιχνίδι και αυτές που έλαβαν συνήθη φροντίδα.

Όλες οι συμμετέχουσες είδαν βελτίωση σε διάστημα 10 εβδομάδων, αλλά η ομάδα τραγουδιού ανέφερε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 35% μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Rosie Perkins, αν και μικρή, η έρευνα είναι σημαντική για την γρηγορότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη ανάρρωση είναι σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων σε μητέρα και βρέφος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *