Επιλέγοντας την κατάλληλη οδοντόκρεμα

10F8EFA8F0AE2290C7A5C696BC5B64D5.jpg

  Με δεκάδες μάρκες στα ράφια του σούπερ μάρκετ, με το δίκιο σας ίσως να μην ξέρετε ποια οδοντόκρεμα να διαλέξετε. Διαβάστε τι περιέχει μια οδοντόκρεμα και επιλέξτε αυτή που σας επιβαρύνει λιγότερο…

Γλυκερίνη

Αφήνει ένα film πάνω στα δόντια που αποτρέπει τη φυσική τους ικανότητα για αναδόμηση. Επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, αν έχει επεξεργαστεί με χημικά.

SLS

Είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικό για το δέρμα και προστίθεται μόνο σε προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση τους (πχ. σαμπουάν, οδοντόκρεμες). Φημολογείται πως είναι καρκινογόνα ωστόσο πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις οδοντόκρεμες τους, ισχυριζόμενες πως είναι ασφαλή.

Triclosan

Υπάρχει κυρίως σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα. Κατατάσσεται από τους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς στα εντομοκτόνα. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος.

Τεχνητά γλυκαντικά

Είναι ίσως το πρώτο συστατικό που πρέπει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις οδοντόκρεμες. Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα.

Φθόριο (fluoride)

Φθόριο σε αυτή τη μορφή όπως στις οδοντόκρεμες δεν υπάρχει στη φύση. Η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες δεν κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να προστατεύσει τα δόντια από τη τερηδόνα. Σύμφωνα με το FDA είναι φάρμακο και ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

DEA

Δημιουργεί τον αφρό στην οδοντόκρεμα. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές και σχηματίζει καρκινογόνες νιτρικές ενώσεις.

Parabens (Υποπροϊόντα του πετρελαίου)

Προστίθενται στις οδοντόκρεμες για να προσδώσουν απαλή υφή.

Οξείδιο του τιτανίου

Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χρωμάτων. Δίνει στα δόντια σας, για λίγη ώρα, μια πιο λευκή όψη, ξεγελώντας σας για τις δήθεν λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.

Hydrated silica

Είναι μεταλλικό στοιχείο που αποκαλείται και διοξείδιο του πυριτίου. Είναι απαραίτητη προσθήκη στις οδοντόκρεμες, ώστε να μπορέσει να δράσει το φθόριο (fluoride). Βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες σε μορφή gel και σε αυτές με ρίγες, αλλά και στις λευκές.

Αλλαντοΐνη

Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, που προκαλούνται στους βλεννογόνους (ούλα, χείλη, γλώσσα) από τα παραπάνω χημικά.

Γευστικά βελτιωτικά

Είτε λέγεται μενθόλη, είτε κάπως αλλιώς, χωρίς αυτά η οδοντόκρεμα θα είχε γεύση μπογιάς και λιπαντικού μαζί.

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *