Εντείνουν τον κίνδυνο εμφράγματος οι υπερωρίες

 
Οι υπερωρίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος και μπορεί να καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στο έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν Φινλανδοί επιστήμονες.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα αναλύοντας 12 προγενέστερες μελέτες, που συμπεριέλαβαν πάνω από 22.000 εθελοντές επτά χώρες του κόσμου και καλύπτουν τις πέντε τελευταίες δεκαετίες (η παλαιότερη χρονολογείται από το 1958).

Όπως ανακάλυψαν, ο συνδυασμός του στρες, της αύξησης της πίεσης και της ανθυγιεινής διατροφής που προκαλούν οι υπερωρίες, μπορεί να μας καταδικάζουν σε πρόωρα καρδιολογικά προβλήματα, καθώς αυξάνουν κατά τουλάχιστον 40%τον κίνδυνο, σε σύγκριση με αυτόν που διατρέχουμε όταν δουλεύουμε οκτώ ώρες την ημέρα.

Όπως εξηγούν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» η δρ Μαριάνα Βιρτάνεν και οι συνεργάτες της, από το Φινλανδικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Υγείας (FIOH), ανέλυσαν μελέτες από το 1958 και μετά, διότι τότε δημοσιεύθηκαν τα πρώτα στοιχεία που συσχέτιζαν την υπερβολική εργασία με την κακή καρδιολογική υγεία.

Οι εθελοντές των μελετών προέρχονταν από Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία.

Οι παράγοντες που συσχετίζουν την πολύωρη απασχόληση και τη στεφανιαία νόσο θα μπορούσαν να είναι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες (της κορτιζόλης), η υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών λόγω του συνεχούς φαγητού εκτός σπιτιού και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ελλείψει ελεύθερου χρόνου λόγω της πολλής δουλειάς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *