Πέντε απλοί τρόποι να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις κιλά

Η συνταγή για αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι φαινομενικά απλή: Πρέπει να δαπανάς περισσότερες θερμίδες με τις καθημερινές σου δραστηριότητες απ’ όσες παίρνεις από τη διατροφή σου.

Στην πραγματικότητα δυστυχώς τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα, αφού αρκετοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν το βάρος σου, από τα γονίδια, την ηλικία και το ύψος σου μέχρι τα επίπεδα στρες που αντιμετωπίζεις. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό, επιδρούν στον μεταβολισμό σου, ο οποίος τελικά είναι αυτός που καθορίζει πόσο εύκολα παίρνεις ή χάνεις κιλά.

Αν και δεν μπορείς να επέμβεις σε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό σου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι στο χέρι σου και που θα σε βοηθήσουν να καις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα ώστε να αποφύγεις την αύξηση του βάρους σου ή να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά.

Οι πέντε απλές στρατηγικές που θα δεις παρακάτω δεν κάνουν θαύματα, όμως συνδυαστικά θα σε οδηγήσουν στον πολυπόθητο στόχο σου.

1. Κινήσου περισσότερο

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να πηγαίνεις συχνότερα γυμναστήριο, αφού μπορεί να σε πιέζει ο χρόνος ή να μην έχεις την όρεξη να το κάνεις. Προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου περισσότερες δραστηριότητες που απολαμβάνεις, όπως ένας σύντομος περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο, και σε κάθε περίπτωση ο στόχος σου πρέπει να είναι να κάθεσαι όσο το δυνατόν λιγότερο στην καρέκλα ή στον καναπέ ώστε το σώμα σου να «μάθει» να καταναλώνει συνεχώς ενέργεια –δηλαδή θερμίδες.

2. Κάνε βάρη

Οι ασκήσεις με βάση θα σε βοηθήσουν να έχεις πιο υγιή οστά και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμών, ταυτόχρονα όμως επιταχύνουν και τον μεταβολισμό σου. Ο λόγος είναι ότι αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, η οποία είναι μεταβολικά ενεργή, επομένως καίει θερμίδες ακόμη κι όταν ξεκουράζεσαι. Για να δεις αποτέλεσμα, προσπάθησε να χωρέσεις στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον δύο προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα.

3. Μην ξεχνάς τις πρωτεΐνες

Για την πέψη των τροφών ο οργανισμός σου δαπανά ενέργεια. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν. Το όφελος όμως είναι διπλό, αφού οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες και για να αναπτυχθούν οι μύες σου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής, πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά 1,4-2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

4. Ενυδατώσου

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να «δουλεύει» ο μεταβολισμός σου στον μέγιστο βαθμό είναι να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Η αφυδάτωση έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού –άρα και ο μεταβολισμός– να λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά. Για επαρκή και σωστή ενυδάτωση, προσπάθησε να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά και να καταναλώνεις πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

5. Πιες καφέ

Η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις! Η καφεΐνη ως γνωστόν έχει διεγερτική επίδραση, επισπεύδοντας τη διαδικασία διάσπασης των τροφών ώστε να απελευθερωθεί η ενέργεια που σου δίνουν. Για να επωφεληθείς χωρίς να υποστείς τις αρνητικές επιδράσεις του καφέ (όπως ο στομαχόπονος ή η αϋπνία), περιόρισε την κατανάλωση το πολύ σε τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *