Ενα… τσίμπημα προστατεύει τα παιδιά

Την ανάγκη να ενισχυθεί η ανοσοποίηση των παιδιών στη Γηραιά ήπειρο ανέδειξε πρόσφατα μέσω των αρμόδιων οργάνων της η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βελτίωση των επιπέδων υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού και η πρόληψη ασθενειών εκτός από την ανθρωπιστική πλευρά τους συνιστούν, άλλωστε, σοβαρή οικονομική παράμετρο για τα κράτη της υφηλίου. Ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος προστασίας, ιδιαίτερα των παιδιών, από μια σειρά λοιμωδών νόσων.


Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμών σε διάφορα στάδια της παιδικής ηλικίας προστατεύοντάς τα από ασθένειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έκανε δειλά την εμφάνισή του και στη χώρα μας ένα κίνημα αμφισβήτησης των εμβολίων, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πρόληψη της νοσηρότητας και της θνητότητας από λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς αποτελεί ένα από τα θαύματα του 20ού αιώνα.

«Κατά το 1970, οι αντιεμβολιαστικές ομάδες και τα media επηρέασαν αρνητικά για τον εμβολιασμό με το ολοκυτταρικό εμβόλιο του κοκίτη το οποίο ενοχοποιήθηκε για σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο εμβολιασμός στη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και αλλού», αναφέρει ως παράδειγμα η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, παιδίατρος- λοιμωξιολόγος. «Το αποτέλεσμα ήταν ο 10πλασιασμός έως και 100πλασιασμός των κρουσμάτων του κοκίτη σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες διατήρησαν υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης».

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_124.jpeg

Στα υποχρεωτικά εμβόλια για τη χώρα μας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτά κατά της ηπατίτιδας Β΄, της ιλαράς, του πνευμονόκοκκου, της μηνιγγίτιδας, του τετάνου.

Ο Εθνικός Προγραμματισμός Εμβολιασμών όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας για το 2012 παρουσιάζεται αναλυτικά στον πίνακα.

Δωρεάν εμβολιασμοί λόγω κρίσης

Δωρεάν παιδικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται φέτος στα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ) της χώρας για τους οικονομικά αδυνάμους. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπαρκτός κίνδυνος μείωσης των εμβολιασμών λόγω κόστους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι τόσο για τους άπορους και ανασφάλιστους όσο και για τους μετανάστες και γενικότερα άτομα που για διάφορους οικονομικούς ή πολιτισμικούς λόγους έχουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται δωρεάν στις ανωτέρω υπηρεσίες, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο των 5 ευρώ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_28.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_33.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *