Έμμεσα θύματα της κρίσης τα νεογνά

 
Νεογνά που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά που παλεύουν με τη μακροχρόνια ανεργία μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμπλοκής με κατάχρηση ουσιών και άλλες παραβατικές συμπεριφορές ως έφηβοι, υποδεικνύει νέα έρευνα.


Το εύρημα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Archives of General Psychiatry.

Ο Seethalakshmi Ramanathan, από το State University of New York Upstate Medical University στη Syracuse, της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή σχέση μεταξύ του ποσοστού ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία και μετέπειτα προβλημάτων συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι άσχημες οικονομικές καταστάσεις κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσουν περιστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική ανάπτυξη του νεογνού και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στατιστικά στοιχεία για την ανεργία μεταξύ του 1980 και 1982 και στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 9.000 εφήβους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και 1984.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όταν τα νοικοκυριά στα οποία ζούσαν νεογνά 1 έτους εκτέθηκαν σε περαιτέρω μικρή άνοδο του ποσοστού ανεργίας, η πιθανότητα το νεογνό να αντιμετωπίσει προβλήματα συμπεριφοράς ως έφηβος αυξανόταν.

Σε τέτοια προβλήματα περιλαμβάνονταν το κάπνισμα τσιγάρου ή μαριχουάνας, το ποτό, η σύλληψη, η είσοδος σε συμμορίες και οι κλοπές, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ομάδα του Ramanathan κατέληξε ότι αν και το παρελθόν δεν προβλέπει απαραίτητα το μέλλον παρέχει σημαντικά μαθήματα. Το εύρημα υποδεικνύει σημαντικό στατικό παράγοντα κινδύνου που οι επαγγελματίες υγείας μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να λάβουν υπόψη όταν αντιμετωπίζουν παιδιά που έχουν εκτεθεί στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Η ομάδα ελπίζει ότι η έρευνα θα εμπνεύσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να ερευνήσουν για δυνητικά αίτια και να εξερευνήσουν παρεμβάσεις που θα μπορούν να μετριάσουν ορισμένες από τις συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ οικονομικής κατάστασης την περίοδο της γέννησης και προβλημάτων συμπεριφοράς στην εφηβεία, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *