Ελπίδες πως το εμβόλιο για τον ιό Ζίκα θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο

%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%96%CE%99%CE%9A%CE

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πιστεύουν πως ο θάνατος, πέρυσι, τριών ενηλίκων πιθανόν να οφειλόταν σε επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ερευνητές εντόπισαν τον ιό στο πτώμα μιας γυναίκας 20 ετών, η οποία πέθανε τον Απρίλιο εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των εφημερίδων O Estado de S. Paulo και Folha de S. Paolo.

Ο ιός είχε ανιχνευθεί προηγουμένως σε ενήλικες που πέθαναν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο πιθανόν εξαιτίας περιπλοκών που προκαλεί ο Ζίκα, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο ιός, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά, θεωρείτο μέχρι πρότινος ότι προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, εξανθήματα και πόνους στις αρθρώσεις – συχνά κανένα απολύτως σύμπτωμα. Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία στις λίγες έρευνες που έχουν γίνει για την ασθένεια που να συνδέουν τον Ζίκα με θανάτους.

Η Βραζιλία ερευνά επίσης μια πιθανή σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και περισσότερα από 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας, μια κατάσταση κατά την οποία μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο και πνευματική υστέρηση.

Ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει στοιχεία για μόλυνση από τον Ζίκα σε 17 από αυτά τα κρούσματα, είτε στο μωρό είτε στη μητέρα, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κάστρο και ο Πέδρο Βασκονσέλος, γιατρός στο Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών Evandro Chagas, δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως η Βραζιλία αναμένει ότι θα αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον ιό Ζίκα σε έναν χρόνο περίπου.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τέξας και ότι η Βραζιλία δεσμεύθηκε να διαθέσει 1,9 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή στη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων. Ο Κάστρο δήλωσε πως το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο περίπου, πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, αν και αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι έτοιμο τότε για ευρεία εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *