Ελλιποβαρή μωρά από το νέφος

8B1642C02C04E4AE4031EF20F948261F.jpg

  Φρένο στην ανάπτυξη του εμβρύου βάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην οποία εκτίθενται οι έγκυες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανοκινεζική επιστημονική έρευνα.

Η πρωτοτυπία της μελέτης έγκειται στο ότι χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) ως ένα τεράστιο φυσικό πειραματικό εργαστήριο, με δεδομένο ότι η κινεζική πρωτεύουσα ήταν επί χρόνια γνωστή για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρά της.

Όμως η κατάσταση διορθώθηκε αισθητά, όταν -λόγω των επικείμενων αγώνων- οι Αρχές υποχρεώθηκαν να πάρουν αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (περιορισμοί στην κίνηση των οχημάτων, κλείσιμο εργοστασίων, διακοπή κατασκευαστικών έργων, τεχνητή δημιουργία νεφών για πρόκληση βροχοπτώσεων κ.α.).

Τα μέτρα αυτά, που χαλάρωσαν ή άρθηκαν μετά τους αγώνες, πέτυχαν να μειώσουν το διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα κατά 60%, το μονοξείδιο του άνθρακα κατά 48%, το διοξείδιο του αζώτου κατά 43%, καθώς και τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 (διαμέτρου έως 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Ντέηβιντ Ριτς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία, που αφορούσαν σχεδόν 64.000 γεννήσεις στην πόλη.

Όπως διαπιστώθηκε, όσες γυναίκες ήσαν έγκυες στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και των Παραολυμπιακών που ακολούθησαν αμέσως μετά, οπότε είχαν την τύχη να αναπνέουν πολύ καθαρότερο αέρα, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο βάρος, σε σχέση με τις γυναίκες που ήσαν έγκυες τόσο πριν (2007), όσο και μετά τους αγώνες (2009). Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2008, ήσαν 23 γραμμάρια βαρύτερα έναντι αυτών που γεννήθηκαν το 2007 και το 2009.

«Η μελέτη μας δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στις αλλαγές στα επίπεδα ρύπανσης του αέρα και στο βάρος (του μωρού) κατά τον τοκετό», δήλωσε ο Ριτς. «Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο αναδεικνύουν μία από τις πολλές συνέπειες της ρύπανσης για την υγεία, αλλά και το γεγονός ότι το φαινόμενο μπορεί να είναι αναστρέψιμο», πρόσθεσε.

Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη ρύπανση του αέρα με το βάρος του μωρού, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Πιθανώς παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες ταυτόχρονα, όπως η χρόνια φλεγμονή στη μητέρα λόγω των ρύπων, οι μεταβολές στη λειτουργία του πλακούντα, η μειωμένη παροχή θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο κ.α.

Τα λιποβαρή μωρά συνήθως έχουν γεννηθεί πρόωρα και αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους υγείας στο μέλλον (π.χ. άσθμα). Η νέα μελέτη έδειξε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο, όταν η έκθεση στη ρύπανση είναι μεγαλύτερη κατά τον τελευταίο (όγδοο) μήνα της εγκυμοσύνης, οπότε φυσιολογικά επιταχύνεται η ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά λόγω της ρύπανσης μπορεί να ανακοπεί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *