Ενώ οι Έλληνες αδυνατίζουν οι Γερμανοί παχαίνουν!

Μπορεί οι Έλληνες να σφίγγουν το ζωνάρι τα χρόνια της κρίσης, αλλά οι Γερμανοί την ίδια ώρα, ανοίγουν κι άλλη τρύπα στη ζώνη του παντελονιού τους.

Πάνω από το μισό του γερμανικού πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Πού οφείλεται όμως αυτό; Μια απλή βόλτα στα γερμανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να δώσει πρώτες απαντήσεις, γράφει  η dw.com

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη Γερμανία είναι πολύ σοβαρό και σχετίζεται άμεσα με τις καθημερινές διατροφικές επιλογές των Γερμανών. Πολλοί λένε πως η παχυσαρκία έχει μάλιστα «ονοματεπώνυμο» στη Γερμανία και λέγεται: κατεψυγμένη πίτσα.

Την ίδια ώρα στα Ελληνικά σουπερμάρκετ, οι πολιτες φαίνεται οτι επιλέγουν εξ ανάγκης όσπρια!

«Μια τέτοια πίτσα, στην χειρότερη περίπτωση με έξτρα τυρί» μετρά για δύο γεύματα. Περιέχει τις μισές θερμίδες από όσες χρειάζεται ένας ενήλικας. Αλλά ποιος τρώει μόνο τη μισή πίτσα;» λέει χαρακτηριστικά η Γκαμπριέλε Γιάντουρ, ειδική σε θέματα προστασίας των καταναλωτών, τονίζοντας ότι μια απλή βόλτα σε ένα γερμανικό σούπερ μάρκετ αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί το 52% των Γερμανών είναι υπέρβαροι. Όπως λέει χαρακτηριστικά σε μια κατεψυγμένη πίτσα 400 γραμμαρίων κρύβονται πάνω από 1000 θερμίδες. Μια αληθινή θερμιδική βόμβα.

Στην κατεψυγμένη πίτσα και άλλα αντίστοιχα έτοιμα, προμαγειρεμένα τρόφιμα δύσκολα μπορούν να αντισταθούν οι καταναλωτές στις προηγμένες βιομηχανικά χώρας.

Οι υπέρβαροι είναι επίσης σύμφωνα με μελέτες περισσότεροι από τους λιποβαρείς ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα πρόβλημα με θανατηφόρες συνέπειες: αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων, διαβήτης. Επίσης, τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι πιο πιθανές αιτίες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες προσπαθούν να κάνουν κάτι για όλα αυτά, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη.

Στη Γερμανία αυτή είναι η δουλειά της Γιούλια Κλέκνερ, της αρμόδιας υπουργου για θέματα Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή. «Στόχος μου είναι να δείξω ότι υγιεινή διατροφή είναι η πιο ελαφριά διατροφή!» είπε η ίδια χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του Φόρουμ του Γερμανικού Κέντρου Διατροφής στη Βόννη.

Διαβάστε ακόμη...