«Έλλειψη φαρμάκων» καταγγέλλει το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος

5a575e8000563f168c4b559db7c764a9_xl_1.me

Το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων καταδικάζει το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.), καταγγέλλοντας ότι αυτό «οφείλεται σε συμπεριφορές πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες επιδιώκουν τον έλεγχο της διάθεσης των προϊόντων με την υιοθέτηση πλαφόν φαρμάκων ανά φαρμακείο, τον έλεγχο πωλήσεων φαρμάκων ανά φαρμακείο και την αναζήτηση και απαίτηση προσωπικών στοιχείων ασθενών».

Ινσουλίνες, φάρμακα για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ενέσεις για σοβαρή οστεοπόρωση και για τον προστάτη, εμφανίζουν ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, επισημαίνει το ΦΑΝΙΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία το τελευταίο διάστημα «έχουν ενταθεί τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με την διάθεση κάποιων σκευασμάτων τους».

Όπως αναφέρει το ΦΑΝΙΕ «οι εν λόγω εταιρείες αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα «αποφασίζουν» δια μέσου των υπαλλήλων τους και με αδιευκρίνιστα στοιχεία τη διάθεση ή μη των προϊόντων τους. Μάλιστα επιβάλλουν λογική πλαφόν που δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες των φαρμακείων και των ασθενών». Έτσι, όπως αναφέρεται , παρουσιάζεται το φαινόμενο οι φαρμακοποιοί να αναγκάζονται να εκτελούν μερικώς τις συνταγές γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ποσότητα και το φάσμα των φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλεται «οι πολυεθνικές απαιτούν να αποστέλλονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών προκειμένου να χορηγήσουν τα σκευάσματα», κάτι που συνιστά παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν άμεσα για τέτοια περιστατικά και δηλώνει ότι προτίθεται να λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία εναντίον όσων βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών και εμποδίζουν τους φαρμακοποιούς να ασκήσουν σωστά το επάγγελμά τους.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *