Ελεύθερη από τον ιό Έμπολα η Λιβερία

EC09E07C74381B9EB80BD448E339BDFC.jpg

  Ελεύθερη από τον ιό Έμπολα κηρύχθηκε το Σάββατο η Λιβερία, έπειτα από 42 ημέρες που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF). Η οργάνωση αρωγής κάλεσε, ωστόσο, να μη μειωθεί το επίπεδο επαγρύπνησης, έως ότου η χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία εξαλειφθεί επίσης στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, δύο γειτονικές χώρες.

Συνολικά 11.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στις τρεις χώρες αυτές από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους αυτούς έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, όπου η επιδημία έφθασε στο αποκορύφωμά της από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2014, με εκατοντάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα, προκαλώντας διεθνή συναγερμό. Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες για να συμβάλουν στην ανέγερση ειδικευμένων κλινικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, την οποία ίδρυσαν απελεύθεροι από τις ΗΠΑ.

Χάρη και στην εμφανή αμερικανική στρατιωτική παρουσία, η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ έθεσε σε εφαρμογή ένα εθνικό πρόγραμμα ενημέρωσης για να καμφθεί η εξάπλωση του μολυσματικού ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τη σωματική επαφή με ασθενείς ή σωματικά υγρά.

Η MSF τόνισε πως το γεγονός ότι η Λιβερία κατάφερε να ολοκληρώσει το χρονικό όριο του ΠΟΥ για την κήρυξη του τέλους της επιδημίας -42 ημέρες δίχως νέο κρούσμα, μια περίοδος που ισούται με την περίοδο επώασης του ιού επί δύο- δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε το πόδι από το γκάζι ωσότου και οι τρεις χώρες καταγράψουν 42 ημέρες χωρίς (νέα) κρούσματα», δήλωσε η Μαρία Τερέζα Κατσαπότι, η επικεφαλής της αποστολής της MSF στη Λιβερία.

Η ίδια κάλεσε τη Λιβερία να εντείνει τα μέτρα στα σύνορα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χώρα ο Έμπολα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τον Έμπολα, ο Νταβίντ Ναμπάρο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές της Λιβερίας έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα παρακολούθησης για τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα.

Ο Ναμπάρο πρόσθεσε πως, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν λιγότερα από 20 κρούσματα στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, ενδέχεται να περάσουν μήνες ώσπου τα κρούσματα να φθάσουν στο μηδέν.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής αναγκάστηκαν να επέμβουν καθώς η επιδημία του Έμπολα έπληξε χώρες με συστήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα όπως η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που επέκριναν έντονα τη βραδύτητα της αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών και των δυτικών κυβερνήσεων μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, άνοιξαν τη μεγαλύτερη ειδικευμένη κλινική για την αντιμετώπιση του Έμπολα στον κόσμο, στη Μονρόβια, με χωρητικότητα 400 κλινών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνολικά 868 εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα μολύνθηκαν από τον ιό στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε αφότου ξέσπασε η επιδημία, εκ των οποίων οι 507 απεβίωσαν.

Η οργάνωση αρωγής Διεθνές Ιατρικό Σώμα (International Medical Corps, IMC), η οποία ίδρυσε δύο κλινικές για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη Λιβερία, κάλεσε να υπάρξει διεθνής υποστήριξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας της χώρας μετά την κρίση που προκάλεσε η επιδημία.

«Τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ορμή που δημιουργήθηκε για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας της Λιβερίας (…) και να μεταβάλουμε τις συμπεριφορές ώστε οι πολίτες της Λιβερίας να μείνουν ασφαλείς για πολύ καιρό» έναντι του ιού, ανέφερε η οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *