Η πρωτοποριακή εξέταση για τον καρκίνο των όρχεων -Απευθύνεται σε όσους ντρέπονται να πάνε στον γιατρό

Έναν πρωτότυπο έλεγχο υγείας σκέφτηκαν στη Νέα Ζηλανδία για όσους άνδρες θέλουν να εξεταστούν, αλλά αντιμετωπίζουν ένα μικρό πρόβλημα: ντρέπονται να κατεβάσουν το παντελόνι τους.

Ο λόγος για μία νέα μέθοδο εξέτασης των ανδρών για καρκίνο των όρχεων, ο οποίος δεν απαιτεί την επίσκεψη σε γιατρό: το Testimatic.

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι για τις δυτικές κοινωνίες ο νούμερο 1 κίνδυνος για τους νεότερους άνδρες.

Το Testimatic είναι ένας ειδικός θάλαμος ο οποίος λειτουργεί ως εξής: ο εξεταζόμενος εισέρχεται σε αυτόν, κατεβάζει το παντελόνι του και ένας γιατρός τον εξετάζει ανώνυμα μέσα από μία μικρή τρύπα.

Ο θάλαμος παρουσιάστηκε σε μία μεγάλη έκθεση στο Όκλαντ, με προϊόντα που απευθύνονται βασικά σε άνδρες και αποτελούν στερεότυπα αρρενωπότητας.

Όπως αναφέρει το BBC, ανάμεσα σε αυτοκίνητα, gadgets, ψησταριές και εργαλεία παρουσιάστηκε το Testimatic, «ο πρώτος αυτόματος εξεταστής όρχεων στον κόσμο».

Όταν κάποιος μπει στον θάλαμο, χωρίς να τον βλέπει έχει απέναντί του ένα ουρολόγο, ο οποίος μέσα από την ειδική τρύπα, ψηλαφίζει τους όρχεις του. Η εξέταση διαρκεί μερικά λεπτά.

Οι υγειονομικές Αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τους άνδρες της χώρας για την ασθένεια. Ο καρκίνος των όρχεων έχει μεγάλες πιθανότητες ίασης, εξαρτάται όμως από το πόσο νωρίς γίνεται η διάγνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις στατιστικές, το 90% των περιπτώσεων θεραπεύονται και το ποσοστό ανεβαίνει στο 99%, αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η πιο κοινή σε άνδρες ηλικίας από 15 έως 45.

«Τυπικά συμπτώματα είναι το ανώδυνο πρήξιμο ή εξόγκωμα σε έναν από τους όρχεις, ή οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα ή την υφή των όρχεων», αναφέρει η Υπηρεσία.

Ωστόσο, λίγοι άνδρες υποβάλλονται σε εξέταση τακτικά.

Διαβάστε ακόμη...