Eκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας κατά της κατάθλιψης

 
Μέθοδος εκπαίδευσης του εγκεφάλου που βοηθά ανθρώπους να ελέγχουν τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υποδεικνύει νέα έρευνα.


Ερευνητές του Cardiff University χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να δείξουν, σε 8 ανθρώπους, πώς ανταποκρίνονταν οι εγκέφαλοί τους σε θετική ονειροπόληση.

Μετά από 4 συνεδρίες, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της κατάθλιψης.

Ακόμα 8 από τους οποίους ζητήθηκε να σκεφτούν θετικά αλλά που δεν είδαν εικόνες όπως έπρεπε, δεν έδειξαν αλλαγή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μαγνητικές τομογραφίες επέτρεπαν στους συμμετέχοντες να επισημάνουν, μέσω δοκιμής και λάθους, ποιο είδος θετικής συναισθηματικής ονειροπόλησης ήταν περισσότερο αποτελεσματικό.

Η μέθοδος έχει ήδη δείξει επιτυχία, σε κάποιον βαθμό, στη νόσο του Parkinson.

Ωστόσο η ομάδα θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε περισσότερους ανθρώπους για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.

Ο ερευνητής Prof David Linden, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS One’, δήλωσε ότι έχει τη δυναμική να γίνει μέρος του πακέτου αγωγής για την κατάθλιψη.

Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποτε στη ζωή τους και το ένα τρίτο αυτών δεν θα ανταποκριθεί στις συνήθεις αγωγές.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της τεχνικής είναι ότι δίνει στους ασθενείς την εμπειρία να ελέγχουν πλευρές της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε, πολλοί από αυτούς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο νέο τρόπο συμμετοχής του εγκεφάλου.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *