Νέα έξαρση της γρίπης με νέο ιό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες… Η γρίπη φέτος ξεκίνησε νωρίς και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο και ο ιός που κυριαρχεί έφτασε την κορύφωσή του και πλέον οδηγείται σε εξασθένηση. Το τωρινό κύμα γρίπης πλήττει κυρίως ηλικιωμένους και είναι ο ιός A H3N2.
Συνολικά, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη στην Ελλάδα και όπως γράφει η «Καθημερινή» ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η γρίπη ξεκίνησε νωρίς μπορεί να υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα γρίπης το επόμενο διάστημα με επικράτηση άλλου στελέχους γρίπης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα εκτός από το εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας υπάρχουν άλλα δύο εμβόλια για τη γρίπη. Το ένα, το πιο ισχυρό κυκλοφορεί μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα πάντως, κατά την εφημερίδα το εμβόλιο έχει εξαντληθεί.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (έως 29 Ιανουαρίου 2017), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές. Οι 29 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 7 θάνατοι, ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 36 που πέθαναν, μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.
Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), επισημαίνουν οι ειδικοί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Επαναλαμβάνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνουν, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό) Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα (βλέπε και πιο κάτω τα κλινικά συμπτώματα).
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.