Γιατί οι έγκυοι πρέπει να κοιμούνται πάντα στο πλάι

Οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κοιμούνται στο πλάι, δείχνει με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Η νέα μελέτη, με την ονομασία MiNESS, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα μικρότερων ερευνών που είχαν γίνει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξάντερ Χίζελ του Νοσοκομείου St. Mary του Μάντσεστερ, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.000 γυναίκες, από τις οποίες 291 γέννησαν νεκρό παιδί.

Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει στη γέννηση νεκρού μωρού και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυοι κοιμούνταν πάντα στο πλάι, αρκετά μωρά θα σώζονταν. Όπως είπαν, ένα «κόλπο» για να καταφέρνει να κοιμάται μια έγκυος στο πλάι είναι να βάζει ένα ή περισσότερα μαξιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης νεκρού μωρού, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.
Οι ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία πάντως, στην παρόμοια μελέτη που εκπόνησαν πρόσφατα, διαπίστωσαν πως όταν η έγκυος κοιμάται στο πλάι το μωρό της είναι πιο δραστήριο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *