Εγκρίθηκε το πρώτο εθνικό πρότυπο για προσβάσιμες επιχειρήσεις

7979A32890C7F97FB0C4A1B21A2DEFB7.jpg

  Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Ν.4074/2012 ΦΕΚ 88 Α’/11.04.2012) με το άρθρο 4- Γενικές Υποχρεώσεις επιβάλλει μεταξύ άλλων την προαγωγή του καθολικού σχεδιασμού κατά την ανάπτυξη των προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Η ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο των παραπάνω επιταγών, προώθησε και σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΟΤ υποστήριξε με μεθοδικότητα όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης του πρώτου εθνικού προτύπου για επιχειρήσεις και οργανισμούς προσβάσιμους στους καταναλωτές με αναπηρία ως προς τις υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχουν. Το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439:2013 «Οργανισμός φιλικός σε πολίτες με αναπηρία – Απαιτήσεις και συστάσεις» είναι πια γεγονός.

Το νέο πρότυπο υιοθετεί τις αρχές του σχεδιασμού για όλους και καθορίζει τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και οργανισμών ως προς τις συνθήκες ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, που εγγυώνται το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και ειδικότερα την ανεμπόδιστη και άρτια εξυπηρέτησή τους ως συναλλασσόμενων καταναλωτών ή πελατών, επισκεπτών και αποδεκτών των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρουν οι οργανισμοί.

Για το γεγονός, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην εξής δήλωση: «Με σταθερά βήματα η ΕΣΑμεΑ ανατρέπει κατεστημένα πρότυπα, συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία εργαλείων για την προώθηση των δικαιωμάτων των μελών της, διεισδύει σε νέους τομείς, χτίζει το νέο προφίλ του πολίτη με αναπηρία. Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων και καταρρεύσεων, η ΕΣΑμεΑ αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για την βελτίωση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης προς όφελος των ατόμων με αναπηρία».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *