Εγκρίθηκε προληπτική θεραπεία για τον ιό του Aids

 
Το πράσινο φως για την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada, το οποίο δρα προληπτικά κατά της προσβολής από τον ιό HIV, έλαβε η παρασκευάστρια εταιρία του, αποσπώντας μεγάλη πλειοψηφία από επιτροπή 22 ανεξάρτητων ειδικών στις ΗΠΑ. Η απόφαση των ειδικών, οι οποίοι συνιστούν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να προχωρήσει επίσης στην έγκριση του φαρμάκου, βασίστηκε σε τρεις ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων σχεδόν συμπίπτουν.


Το Truvada είναι το πρώτο φάρμακο που δρα προληπτικά κατά της προσβολής από τον ιό HIV και ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Η δράση του βασίζεται σε δύο αντιρετροϊκά φάρμακα και, σύμφωνα με τις μελέτες, ο κίνδυνος που διατρέχουν όσοι το λαμβάνουν να προσβληθούν από σύντροφο θετικό στον HIV είναι κατά 67% χαμηλότερος σε σχέση με όσους δεν το παίρνουν.

Οι κλινικές δοκιμές χρηματοδοτήθηκαν από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2009 σε έξι χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική. Η μία από αυτές διεξήχθη σε ομοφυλόφιλους άνδρες και έδειξε ότι το φάρμακο μειώνει κατά 44% τις πιθανότητες που έχουν να μολυνθούν χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Η τρίτη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο κατά 75% στα ζευγάρια στα οποία είναι οροθετικός ο ένας από τους δύο.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *