Τι είναι αυτό που μας κρατά σε μια δυστυχισμένη σχέση

Πώς μπορεί κάποιος να μένει σε μια σχέση όντας δυστυχισμένος; Καλό ερώτημα με πολλές εναλλακτικές, βάσιμες απαντήσεις που προκύπτουν από έρευνες.

Ίσως γιατί δεν έχει βρει κάτι άλλο, καλύτερο ή γιατί αισθάνεται ότι έχει επενδύσει αρκετό χρόνο και χρήμα στη σχέση και δεν θέλει να τα διαγράψει όλα μονομιάς. Μπορεί, επίσης, να το κάνει γιατί φοβάται μην πεθάνει μόνος του.

Μια νέα απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει μια μελέτη που δημοσίευσε η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Samantha Joel.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, ένα άτομο είναι πολύ πιθανό να μείνει σε μια δυστυχισμένη σχέση αν θεωρήσει πως φεύγοντας θα βλάψει τον σύντροφό του. Είναι δηλαδή θέμα αλτρουισμού.

«Ακόμα κι αν δεν έχω πολλούς εγωιστικούς λόγους για να μείνω – ίσως να μην επενδύω πια σε αυτή τη σχέση και ενδεχομένως οι εναλλακτικές μου για νέο σύντροφο να είναι καλές- θα μπορούσα να σκεφτώ πως αν ο σύντροφός μου είναι εξαρτημένος από αυτή τη σχέση και σε περίπτωση που χωρίσουμε θα καταρρεύσει, τότε αυτό θα μπορούσε να με κάνει να μείνω στη σχέση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης στη NY Post.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 500 άτομα που βρίσκονται σε σχέση για 2 χρόνια κατά μέσο όρο και που σκέφτονται να χωρίσουν.

Κατά τη διάρκεια δύο μηνών οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το σκεπτικό βάσει του οποίου παραμένουν στη σχέση. Όπως προέκυψε, εκείνοι που πίστευαν πως οι σύντροφοί τους είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι στη σχέση, ήταν λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν έναν χωρισμό.

«Εκείνοι, λοιπόν, που ανησυχούν για τους συντρόφους τους έχουν ένα πραγματικά προσαρμοστικό χαρακτηριστικό που λειτουργεί σε μια εν εξελίξει υγιή σχέση, αλλά μπορεί επίσης να παγιδεύσει ανθρώπους που είναι σε δυστυχισμένες σχέσεις. Είναι δίκοπο μαχαίρι», τόνισε η Samantha Joel για να προσθέσει: «Οι άνθρωποι είναι εγγενώς υπερ-κοινωνικοί και νοιάζονται για τα συναισθήματα των συντρόφων τους».

Υπάρχει όμως και ένα άλλο, σημαντικό ερώτημα που τίθεται για όλους όσοι αντιμετωπίζουν αλτρουιστικά το θέμα. «Ποιος θέλει έναν σύντροφο που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να είναι στη σχέση;», διερωτάται η συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη...