Είναι καλύτερο να τρως δύο μπέργκερ παρά ένα μπέργκερ με πατάτες;

Όχι, δεν πρόκειται για σκοτεινό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ασυνείδητα αλυσίδα μπέργκερ, αλλά για άποψη μιας διατροφολόγου. Αν και τα όρια μεταξύ των δύο είναι εδώ εντελώς δυσδιάκριτα.

Η επαγγελματίας διαιτολόγος και διατροφολόγος Emily Field μίλησε λοιπόν στο «Business Insider» για την ομολογουμένως παράξενη άποψή της περί υγιεινής διατροφής και έτοιμου φαγητού.

«Θέλω να μπορούν οι άνθρωποι να προσεγγίζουν κάθε τροφή, κάθε κατάσταση, και να ξέρουν πώς μπορούν να κάνουν υπεύθυνες επιλογές για το σώμα τους», είπε προσθέτοντας πως πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτιμούμε και να αξιολογούμε τα συστατικά των τροφών, λαμβάνοντας υπόψη τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Το μοσχάρι είναι πλούσιο και στα τρία, για παράδειγμα, ενώ οι πατάτες δεν έχουν πρωτεΐνες και περιέχουν πολλά ανθυγιεινά λίπη και τόνους υδατανθράκων. Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν που περιέχει ένα μείγμα και των τριών τους σε καλές αναλογίες είναι το ζητούμενο, κι εδώ ακριβώς μπαίνει η ανατρεπτική άποψή της πως είναι καλύτερο να επιλέγεις δύο μπέργκερ παρά ένα μπέργκερ με πατάτες.

Η φαινομενικά αντισυμβατική άποψη της διατροφολόγου έχει λοιπόν νόημα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης. Ένα μπέργκερ είναι πιο πλήρες διατροφικά από τις συνοδευτικές πατάτες, κι έτσι αν πρέπει να επιλέξεις είναι καλύτερο να πας για δεύτερο μπέργκερ παρά για ένα γεύμα μπέργκερ με πατάτες. Καθώς το ζητούμενο στη διατροφή μας, όπως μας λέει, είναι η ισορροπία…

Χωρίς τυρί ή σος, ένα κοινό μπέργκερ κυμαίνεται στις 300-400 θερμίδες, μας εξηγεί. Αυτές οι θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες του ψωμιού (περίπου 40 γραμμάρια), την πρωτεΐνη του κρέατος (γύρω στα 17 γραμμάρια) και το λίπος (10 γραμμάρια περίπου). Ενώ οι πατάτες, από την άλλη, είναι απλώς ένα μπολάκι με τηγανιτές πατάτες, που περιέχουν πολλά λίπη και υδατάνθρακες, ίσο αριθμό περίπου θερμίδων με το μπέργκερ, αλλά στερούνται πρωτεΐνης…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *