Δύο κρούσματα του MERS καταγράφηκαν στο Ιράν

1DF2F736C5ED8BD05FDC3F642B9817DF.jpg

  Δύο κρούσματα του κοροναϊού ο οποίος προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο Ιράν από τις υγειονομικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Δύο αδελφές μολύνθηκαν από τον κοροναϊό στην επαρχία Κερμάν, στο νότιο Ιράν, μετά τη νοσηλεία τους στην ίδια πτέρυγα με έναν Ιρανό ο οποίος είχε επιστρέψει από ένα προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, την κυριότερη εστία του, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η μία από τις δύο αδελφές βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Μοχαμάντ Μεχντί Γκουγιά, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Fars.

Η άλλη ασθενής δέχεται εξειδικευμένες ιατρικές περιποιήσεις, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η Τεχεράνη δεν έχει απαγορεύσει στους ιρανούς υπηκόους να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία, όπου ο κοροναϊός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 179 ανθρώπους μετά την πρώτη εμφάνισή του το 2012. Σχεδόν 900.000 Ιρανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο βασίλειο.

Αναμένεται σημαντική αύξηση των ιρανών πιστών που θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για την περίοδο του ραμαζανιού, το οποίο αρχίζει στα τέλη του Ιουνίου.

Όλοι οι προσκυνητές θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κατά την επιστροφή τους από τη Σαουδική Αραβία και όσοι υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί θα παραμένουν για παρακολούθηση σε ειδικές πτέρυγες νοσοκομείων και κλινικών επί 14 ημέρες, ανέφερε ο Γκουγιά.

Πέραν της Σαουδικής Αραβίας, κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ή ακόμη των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είχαν ταξιδέψει ή εργάζονταν στη Σαουδική Αραβία.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται ένας πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μεταδοτικός εξάδελφος του ιού που είναι υπεύθυνος για το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και προκάλεσε το 2003 τον θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.

Όπως και το SARS, προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, αναπνευστικά προβλήματα και συχνά – μοιραία – πνευμονία. Σε αντίθεση με το SARS, το MERS προκαλεί επίσης νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για το MERS.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *