Δυο φλιτζάνια γάλα είναι αρκετά για τα περισσότερα παιδιά

 
Ερευνητές εικάζουν ότι όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν τα παιδιά τόσο λιγότερες τροφές που περιέχουν σίδηρο καταναλώνουν.

Η κατανάλωση 2 φλιτζανιών γάλατος την ημέρα είναι αρκετή για να εξισορροπήσει τις ανάγκες βιταμίνης D και σιδήρου στα περισσότερα μικρά παιδιά, υποδεικνύει έρευνα από τον Καναδά. Στο περιοδικό «Pediatrics», ερευνητές στο Τορόντο δήλωσαν ότι υπάρχει «συναλλαγή» μεταξύ της κατανάλωσης γάλατος για παιδιά 2-5 ετών. Αυξάνει τα αποθέματα βιταμίνης D αλλά μειώνει τα αποθέματα σιδήρου.


Ο Dr. Jonathon Maguire, από το St. Michael’s Hospital και το Hospital for Sick Children, δήλωσε ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι γάλα μειώνονται λίγο τα αποθέματα σιδήρου. Αλλά σε παιδιά που βρίσκονται σε έλλειψη σιδήρου για παράδειγμα, αυτό το λίγο στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.

Σε παιδιά με πολύ χαμηλά αποθέματα σιδήρου ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται στα υπόλοιπα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην σχολική απόδοση και συμπεριφορά, δήλωσε ο Maguire.

Ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος 1.311 υγιών παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών κατά τη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας στο γιατρό. Γονείς ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια γάλατος αγελάδας 250-mL πίνει το παιδί τους την ημέρα ή αν το παιδί χρησιμοποιεί μπιμπερό. Η μέση καθημερινή πρόσληψη γάλατος στην έρευνα ήταν 460 mL.

Κάθε φλιτζάνι γάλα αύξανε τη βιταμίνη D κατά 6,5% κατά μέοσν όρο και μείωνε τα αποθέματα σιδήρου κατά 3,6%κατά μέσον όρο. Το φύλο, η εποχή, συμπληρώματα βιταμίνης D, χρώμα δέρματος και κατανάλωση από το μπιμπερό ήταν όλοι παράγοντες στη «συναλλαγή», δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε παιδιά με πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα που απορροφούν λιγότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, ο, Maguire υπέδειξε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν τα παιδιά τόσο λιγότερο σίδηρο περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουν.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση γάλατος με μπιμπερό φάνηκε να οδηγεί σε περισσότερο σημαντική μείωση τω αποθεμάτων σιδήρου. Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία, ο Maguire εικάζει ότι οι γονείς ενδεχομένως δεν αναφέρουν επαρκώς την πρόσληψη γάλατος από μπιμπερό και πάλι το παιδί καταλήγει να τρέφεται με λιγότερες τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *