Δράσεις από Περιφέρεια Αττικής και ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

perif.medium.jpg

Την κινητοποίηση της περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης νοσημάτων από κουνούπια, με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων Αθανάσιος Γιαννόπουλος από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε την περιφερειάρχη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάδοση αυτών των νοσημάτων, καθώς και για το ότι υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια που διατίθενται στις διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας για τον προληπτικό αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (ναυτικοί, ταξιδιώτες κ.λπ.) των πολιτών.

Από την πλευρά της η κ. Δούρου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας οι οποίες φροντίζουν για τους ψεκασμούς. Συζητήθηκε η καταλληλότητα ή μη του χρόνου έναρξης των ψεκασμών και αποφασίστηκε ότι είναι απόλυτα ακριβής ο υπάρχον προγραμματισμός για έναρξή τους, τον Μάρτιο.

Επίσης σημειώθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως οι δήμοι που πρέπει να λάβουν εγκαίρως μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους αλλά και οι πολίτες που πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που παρέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ (π.χ. ψεκασμοί στα φρεάτια, των δρόμων και των σπιτιών ακόμη και άδειασμα του νερού από τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες).

Επιπλέον εξετάστηκαν τομείς περαιτέρω συνεργασίας περιφέρειας και ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η υποστήριξη των εργαστηριακών ελέγχων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας για την προστασία της υγείας των πολιτών της Αττικής.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της ενημέρωσης του κοινού ενόψει της απειλής από τον ιό Ζίκα, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε τον προγραμματισμό καμπάνιας ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος» και ότι εφόσον υπάρξει θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως και στην περίπτωση του ιού Έμπολα.

Αναφορικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών της περιφέρειας στον προγραμματισμό καταπολέμησης των κουνουπιών, είναι ενδεικτικό το υπ’ αριθμ. οικ 351/3-2-2016 έγγραφό της δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής προς τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, όπου τους επισημαίνει ότι έχουν την ευθύνη-υποχρέωση και τους καλεί να μεριμνήσουν για ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, σε επιφάνειες με στάσιμα νερά εντός του αστικού ιστού (συντριβάνια, κολυμβητικές δεξαμενές, μικρές και μεγάλες υδατοσυλλογές κ.ά.), για μέτρα πρόληψης από τους ιδιοκτήτες όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και για ορθή διαχείριση στη χρήση του νερού στις γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής ευθύνης τους.

Επιπλέον, τους ζητά -πριν από τους ψεκασμούς- να μεριμνήσουν για τη σχολαστική καθαριότητα των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, για τον τακτικό καθαρισμό όλων των φρεατίων όμβριων υδάτων της περιοχής τους, καθώς και για την ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών ανάπτυξης προνυμφών στο οικιακό περιβάλλον (αυλή, κήπος, πάρκα).

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δηλώνει ότι η «περιφέρεια Αττικής με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνεχίζει απαρέγκλιτα, όπως κάθε χρόνο, την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Αττική».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσθέτει, απαιτείται συντονισμός και έγκαιρη επέμβαση των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ιδιαίτερα φέτος με τη ραγδαία εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο του ιού Ζίκα, καθίσταται αναγκαία η δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (περιφέρειας, δήμων), στο βαθμό που τους αναλογεί βάσει των προβλεπόμενων από τον «Καλλικράτη» αρμοδιοτήτων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, υπογραμμίζει ο κ. Φιλίππου, με συντονιστή τη διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, διενεργεί εφαρμογές ψεκασμών (προνυμφιοκτονία) από εδάφους και από αέρος στον περιαστικό ιστό όλων των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας, σε περιοχές και σημεία που έχουν καταγραφεί και στα φυσικά συστήματα (οικολογικά προστατευόμενες περιοχές) της Ανατολικής Αττικής.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *