Δυσβάσταχτο το κόστος συμμετοχής στα φάρμακα, λένε οι καρδιοπαθείς

Η κρίση και η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες της θεραπευτικής αγωγής των καρδιοπαθών. Μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή (13%) αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή φτάνει το 39% όσων βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών θα συζητηθεί στο 20ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι και θα συζητηθεί ό,τι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο

Εκτός από τους… κλασικούς παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου (κάπνισμα, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.), νέοι και άγνωστοι εν πολλοίς παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή πρόγνωση και εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Δημήτρης Τούσουλης αναφέρθηκε σε τέσσερις τέτοιους παράγοντες: στην έλλειψη ύπνου και βιταμίνης D, στην παχυσαρκία καθώς και στη μικροβιακή χλωρίδα. Καθένας από αυτούς σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα.

Νέα δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή

Στο συνέδριο οι ειδικοί θα ενημερωθούν για τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής στη ζωή των ασθενών αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ξεπερνούν τις 300.000 και η νόσος είναι μια από τις κύριες αιτίες εισαγωγής στα νοσοκομεία, καθώς και μια από τις κύριες αιτίες αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στο γενικό πληθυσμό.

Οι κυριότερες καινοτόμες οδηγίες είναι:
1. Τα νεότερα αντιπηκτικά πρέπει να προτιμώνται έναντι των παλαιότερων αντιπηκτικών.
2. Η ασπιρίνη και τα αντιαιμοπεταλιακά γενικότερα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
3. Η επέμβαση κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής (ablation) περνάει πλέον στις θεραπείες πρώτης γραμμής.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στην ατζέντα του συνεδρίου λόγω της εκτεταμένης χρήσης του – δυστυχώς και από μεγάλους πρώην καπνιστές και από εφήβους και νέους- στην ενότητα της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Τα θέματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, οι παγίδες από τη χρήση του για πρώην και νυν καπνιστές, καθώς και οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εξάπλωση της χρήσης του στα παιδιά και τους εφήβους» επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Γεώργιος Γκουμάς..

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία σχετικά με τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νέους. Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στον κόσμο και κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με θύματα πάνω από 370.000 Αμερικανούς ετησίως. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου των γυναικών. Περίπου 750.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο. Από αυτούς, περίπου 116.000 πεθαίνουν.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται η επίπτωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στο γενικό πληθυσμό. Όμως, δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για τους νέους. Όσοι είναι κάτω από 50 ετών και καπνίζουν έχουν πάνω από 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν.

Οι νέοι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ότι οι ηλικιωμένοι καπνιστές για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 1.795 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Sheffield (Ηνωμένο Βασίλειο) και διαπιστώθηκε ότι το 73% ήταν άνδρες και οι μισοί σχεδόν (48.5%) καπνιστές. Το εντυπωσιακό ήταν ότι, ενώ οι καπνιστές ήταν 22.5% σε όλο το πληθυσμό, στους νέους ανθρώπους (

Ενώ η επίπτωση του εγκεφαλικού μειώνεται στις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών το εύρημα αυτό δεν ισχύει, αλλά αντίθετα παρατηρείται και μια αύξηση. Σε μια ανάλυση των εγκεφαλικών επεισοδίων ανάλογα με την ηλικία διαπιστώθηκε ότι όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ του 1945 και 1954 έχουν τον μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Ο κίνδυνος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1955 αυξάνει σημαντικά. Η ανάλυση αφορά τους κατοίκους του New Jersey (ΗΠΑ) και παρατηρήθηκε διπλάσια επίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων σε ηλικίες 40-44 έτη και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε ανθρώπους 35-39 ετών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι υιοθέτησαν πιο υγιεινούς τρόπους διαβίωσης, ενώ οι νέοι δεν έχουν ακόμα πεισθεί. Η μείωση του καπνίσματος και η σωστή διατροφή πρέπει να αρχίζει από μικρή ηλικία για να επωφεληθούν άμεσα ακόμα και οι νεότεροι, τονίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *