Διπλή μεταμόσχευση χεριών σε 8χρονο

Untitled6.jpg

Ο Ζάιον Χάρβεϊ είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο, μόλις 8 ετών, στον οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση των δύο χεριών του. Ο μικρός από τη Βαλτιμόρη είχε χάσει τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια του εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης που οδήγησε στη σήψη τους και τον ακρωτηριασμό τους.

Η δεκάωρη χειρουργική επέμβαση στον 8χρονο έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια από 40μελή διεπιστημονική ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Σκοτ Λέβιν της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πριν την επέμβαση έπρεπε να εντοπισθεί ο κατάλληλος -ανώνυμος- δωρητής των προς μεταμόσχευση χεριών.

Το αγόρι είχε ήδη μάθει να τρώει, να γράφει, ακόμη και να παίζει βιντεοπαιγνίδια χωρίς χέρια.Με τα τεχνητά του πόδια μπορούσε να περπατά, να τρέχει και να πηδά, ενώ τώρα ανυπομονεί να παίξει μπάλα.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες η διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι γιατροί έπρεπε να συνδέσουν με επιτυχία στο σώμα του αγοριού τα χέρια και τα μπράτσα του δωρητή, με όλα τους τα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, δέρμα κ.α.

Το αγόρι παίρνει καθημερινά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε το σώμα του να μην απορρίψει ως ξένα τα μοσχεύματα. Ο Ζάιον που επίσης έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρών, θα μείνει μερικές ακόμη εβδομάδες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετά θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *