Διχάζει τους επιστήμονες το φυλλικό οξύ

0666DC61D9FF67926C3960579B9125A8.jpg

  Νέα έρευνα, που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι η κατανάλωση φυλλικού οξέος, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, θα πρέπει να αποφεύγεται από τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, καθώς φαίνεται ότι προωθεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη των υφιστάμενων καρκινικών όγκων.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού PLOS ONE, διχάζουν την επιστημονική κοινότητα και καθιστούν αμφιλεγόμενη τη χρήση της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το φυλλικό οξύ αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης των καρκινικών όγκων, ωστόσο άλλες παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει την προστατευτική του δράση στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Ο δρ. Young-In Kim, ερευνητής στο Νοσοκομείο «St Michael’s Hospital», δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, δεδομένου ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Βόρεια Αμερική εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής, αλλά και εξαιτίας της ευρείας χρήσης των συμπληρωμάτων βιταμίνης μετά τη διάγνωση του καρκίνου».

Η ποσότητα φυλλικού οξέος, που καταναλώνεται στη Βόρεια Αμερική, έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Οι γυναίκες ενθαρρύνονται συστηματικά να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν μείνουν έγκυος αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποφευχθούν οι γενετικές ανωμαλίες. Επιπλέον, από το 1998, οι κυβερνήσεις του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους κατασκευαστές τροφίμων να προσθέτουν φυλλικό οξύ στο άσπρο αλεύρι, τα ζυμαρικά και στα προϊόντα καλαμποκάλευρου, ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *