Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν το ποσοστό των θανάτων

Ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν το 2012 στις ΗΠΑ από σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια, συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Ειδικότερα, περίπου το 45% των θανάτων που προήλθαν από καρδιαγγειακές παθήσεις, φάνηκαν να σχετίζονται με ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και αυξημένη κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων.

Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που επιδρούν σημαντικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων βρέθηκε να συνδέεται με πολύ αυξημένη πρόσληψη νατρίου, καθώς και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε χαμηλή κατανάλωση ευεργετικών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και οι πηγές πολυακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων.

Διαβάστε ακόμη...