Η διαλειμματική προπόνηση φρενάρει τη φθορά του χρόνου

Μια πολύ εντατική μορφή γυμναστικής, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (interval training) μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης στα κύτταρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έκαναν έντονη διαλειμματική προπόνηση εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση και αναστροφή της γήρανσης στα κύτταρά τους σε σχέση με άτομα που έκαναν προπόνηση μέτριας έντασης.

Αυτό το είδος προπόνησης, που συνδυάζει διαστήματα έντονης προσπάθειας με διαλείμματα ανάπαυσης ή ηπιότερης προσπάθειας, φαίνεται ότι δίνει μεγαλύτερη ώθηση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων («σταθμοί ενέργειας» των κυττάρων) στους μυς.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism», συμμετείχαν 72 ενήλικες κάθε ηλικίας οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Οι επιστήμονες με τυχαία επιλογή χώρισαν τους εθελοντές σε τρία γκρουπ.

Η πρώτη ομάδα έκανε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ δύο ημέρες την εβδομάδα περπατούσε σε διάδρομο με μέτριο ρυθμό. Η δεύτερη ομάδα έκανε στατικό ποδήλατο με μέτρια ένταση πέντε φορές την εβδομάδα για 30’, ενώ τέσσερις ημέρες την εβδομάδα εκτελούσε παράλληλα και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Το τρίτο και τελευταίο γκρουπ πραγματοποιούσε μόνο ασκήσεις ενδυνάμωσης, δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από διάστημα 12 εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, ωστόσο μόνο όσοι έκαναν διαλειμματική προπόνηση παρουσίαζαν βελτιωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και ενδοκρινολόγο της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ, Δρ. Κ. Sreekumaran Nair, η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να φρενάρει τη φθορά του χρόνου με τρόπους που ούτε η μέτρια αερόβια άσκηση ούτε οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν.

Ο Δρ. Nair τόνισε, ωστόσο, ότι η έντονη σωματική άσκηση δεν ενδείκνυται για όλους και συστήνει σε όσους δεν είναι σωματικά δραστήριοι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν έντονη προπόνηση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *