Διαγνωστικό τεστ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής

 
Ένα διαγνωστικό τεστ που ελέγχει αν το έμβρυο περιέχει τη σωστή ποσότητα γενετικής πληροφορίας θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» στο 65% την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές που το επινόησαν.


Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας του 65% επιτυγχάνεται με επιπρόσθετο γενετικό έλεγχο, εξηγούν οι βιοτεχνολόγοι της εταιρείας Blue Gnome, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύτιμο για γυναίκες που προσπαθούν χρόνια να αποκτήσουν παιδί με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδίως τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

«Ως γνωστόν, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών μπορεί να χρειαστούν τρεις κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης, για τις γυναίκες κοντά στα 40 απαιτούνται πέντε προσπάθειες, ενώ για τις γυναίκες άνω των 45 ετών μπορεί να χρειαστούν έως και 20 προσπάθειες και, φυσικά, αρκετές χιλιάδες λίρες για κάθε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης …», επισημαίνουν οι Βρετανοί ερευνητές.

Η νέα τεχνική

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης το γονιμοποιημένο ωάριο που εξελίσσεται σε έμβρυο, περιέχει γενετικές πληροφορίες και των δύο γονέων, 23 χρωμοσώματα από τη μητέρα και 23 από τον πατέρα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις λαθών, όπου το έμβρυο έχει πολλά περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα από το φυσιολογικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι τελικά το έμβρυο δεν θα αναπτυχθεί.

Το διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξε η ομάδα της Blue Gnome βασίζεται στην συλλογική λίγων κυττάρων από το έμβρυο, όταν αυτό είναι πέντε ημερών. Στη συνέχεια, τα κύτταρα αναλύονται για να υπολογιστεί ο αριθμός των χρωμοσωμάτων. Τελικά, μόνο τα έμβρυα με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας.

Η σύγκριση με τα γνωστά τεστ

Συγκρίνοντας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των παλαιότερων τεστ και του νέου τεστ της Blue Gnome προέκυψε το ακόλουθο συμπέρασμα:

Είκοσι εβδομάδες μετά την εμφύτευση του εμβρύου, το 42% των γυναικών που είχαν υποβληθεί στο συνήθη διαγνωστικό τεστ, τελικά είχε κυοφορήσει. Για τις γυναίκες, όμως, που είχαν υποβληθεί στη νέα διαγνωστική τεχνική, το ποσοστό επιτυχούς κυοφορίας ανερχόταν στο 69%!

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της εταιρείας, Νικ Χάαν, «οι προοπτικές που ανοίγονται με το νέο τεστ για επιτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι τεράστιες. Αν και απαιτούνται επιπλέον μελέτες, τα πρώτα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά διότι μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι ο έλεγχος και των 24 χρωμοσωμάτων, σε συνδυασμό με την εμφύτευση ενός και μόνου εμβρύου, μπορεί σύντομα να αποτελεί τη βασική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *