Τα τρία «παράξενα» συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί χαρακτήριζαν το διαβήτη (κυρίως τύπου 2) επιδημία… Σήμερα, όταν αναφέρονται στο διαβήτη μιλούν πλέον για πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας το 2017, 387 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται πως θα φτάσει στα 500 εκατομμύρια στα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις είναι πως περίπου το 7% του ενήλικου πληθυσμού έχει διαβήτη –τα διαθέσιμα στοιχεία είναι του 2013 και γι’ αυτό οι πιθανότητες είναι πως ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά. Ακόμη πιο εντυπωσιακή και ανησυχητική πληροφορία ωστόσο είναι πως περίπου το 25-30% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 αγνοούν την κατάστασή τους και παραμένουν χωρίς θεραπεία.

Η μόνη έγκυρη μέθοδος διάγνωσης του διαβήτη είναι οι ειδικές εξετάσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, με βάση το προσωπικό ιατρικό σας ιστορικό, ωστόσο καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω «παράξενα» συμπτώματα του διαβήτη.

Μυρίζει δυσάρεστα η αναπνοή σας
Η αφυδάτωση που σχετίζεται με το διαβήτη συμβάλει στο ξηρό στόμα και η κακή αναπνοή είναι ένα συχνό συνοδευτικό σύμπτωμα. Επιπλέον, ο αδιάγνωστος ή αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να πυροδοτεί την κέτωση, μια διαδικασία στην οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος, αντί για τη γλυκόζη, για ενέργεια, εξηγεί η ενδοκρινολόγος Mary Vouyiouklis Kellis, M.D. Η κέτωση απελευθερώνει χημικά υποπροϊόντα, τις κετόνες, που μπορεί να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει δυσάρεστα γλυκά.

Χρειάζεστε καινούργια γυαλιά
Η θολή όραση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του διαβήτη στις γυναίκες. Ο λόγος είναι πως καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό συγκεντρώνεται υγρό μέσα στο φακό των ματιών σας προκαλώντας δυσκολία στην κοντινή όραση και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στον οφθαλμίατρο για καινούργια γυαλιά.

Μουδιάζουν πολύ τα πέλματα και οι παλάμες σας
Η νευροπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μούδιασμα ή μια αίσθηση σαν βελόνες στα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες και τα πέλματα, παρουσιάζεται σε πάνω από τους μισούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Diabetes Care. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο διαβήτης προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα και με τον καιρό βλάπτονται οι αρτηρίες και τα νεύρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *