Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη δημοφιλή δίαιτα CICO (που δεν εγκρίνουν οι διατροφολόγοι)

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως στο Reddit για μια πολλά υποσχόμενη δίαιτα που ακούει στο όνομα CICO.

Ένας χρήστης του Reddit αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για χρόνια πίστευα ότι για να χάσεις βάρος πρέπει να γυμνάζεσαι εντατικά και να τρως μόνο ψάρι, μπρόκολο και σπανάκι αλλά τελικά έκανα λάθος». Ένας άλλος χρήστης γράφει: «Η CICO έχει αποτέλεσμα ό,τι κι αν τρως. Junk food, υγιεινό φαγητό, φτηνό φαγητό». Αν σε εντυπωσιάζουν τέτοιου είδους δηλώσεις, μάθε ότι η CICO δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ακόμη fad diet.

Τι είναι η δίαιτα CICO

Το ακρωνύμιο CICO σημαίνει «calories in, calories out» και η βασική ιδέα πίσω από τη δίαιτα δεν είναι καθόλου καινούρια, αφού πρόκειται απλώς για μια θερμιδική δίαιτα που στηρίζεται στο σκεπτικό ότι για να χάσεις βάρος πρέπει απλώς να παίρνεις από τη διατροφή σου λιγότερες θερμίδες απ’ όσες δαπανάς με τις καθημερινές σου δραστηριότητες.
Οι υπέρμαχοι αυτής της δίαιτας υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμία σημασία τι τρως, αρκεί να καις τις θερμίδες που παίρνεις ώστε να δημιουργήσεις το λεγόμενο «ενεργειακό έλλειμμα».

Γιατί δεν την εγκρίνουν οι διατροφολόγοι

Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά απλουστευτική και δεν λαμβάνει υπόψη την ποιότητα των θερμίδων, μια παράμετρος πολύ σημαντική όχι μόνο στο αδυνάτισμα αλλά και στην υγεία γενικότερα.

«Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, όπως και η ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών και ο προγραμματισμός των γευμάτων, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, το αίσθημα της πείνας αλλά και το πώς αξιοποιεί ο οργανισμός τις θερμίδες» εξηγεί η διαιτολόγος Σίνθια Σας. «Για παράδειγμα, 300 θερμίδες από ένα κεκάκι που φτιάχνεται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και ζάχαρη δεν επηρεάζει τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως 300 θερμίδες που θα πάρουμε από ένα μπολ βρόμη με αμύγδαλα και μύρτιλα. Η CICO είναι ένας ξεπερασμένος τρόπος σκέψης» συμπληρώνει η ειδικός.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν κάθε πτυχή της υγείας και της ζωής μας. «Αν τρώει κανείς μόνο κακής ποιότητας γεύματα, ακόμη κι αν δεν λαμβάνει από αυτά πολλές θερμίδες, θα επηρεαστεί αρνητικά το δέρμα, η διάθεση και η γαστρεντερική του λειτουργία» επισημαίνει με τη σειρά της η διαιτολόγος Ντον Τζάκσον Μπλάτνερ.

Η Μίρα Ίλιτς, κλινική διαιτολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ, υπογραμμίζει ότι ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για ζωτικές διεργασίες όπως η ανάπλαση των ιστών και η ανάπτυξη των μυών. «Αν κάνει κάποιος ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή άλλες μορφές άσκησης κάνει ζημιά στον οργανισμό του αν δεν λαμβάνει υπόψη την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει».

Τέλος, απαντώντας στην εύλογη ερώτηση αν μπορεί κανείς να χάσει κιλά με τη δίαιτα CICO, η Ίλιτς απαντά: «Φυσικά, είναι δυνατό. Αν θα την πρότεινα όμως στους ασθενείς μου; Σίγουρα όχι! Το αδυνάτισμα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μαθηματική εξίσωση».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *