Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη

 
Ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο, είναι η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού British Medical Journal.


Παρόλο που πολλοί μπορεί να θεωρούσαν ότι η εγκυμοσύνη δεν επιτρέπει «παιχνίδια» με τη διατροφή, οι επιστήμονες έρχονται να διαψεύσουν την άποψη αυτή. Το σχετικό δημοσίευμα είναι μια μέτα-ανάλυση σε 44 δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 7.000 γυναίκες.

Σκοπός την ανάλυσης ήταν να εξετάσει τα αποτελέσματα διαφόρων μεθόδων δίαιτας αλλά και της γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι έλεγξαν τα κιλά που πήρε η κάθε γυναίκα και πιθανές επιπλοκές που αντιμετώπισε.

Όπως φάνηκε, η δίαιτα ήταν μέθοδος που οδηγούσε στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, με μέσο όρο τα 4 κιλά. Η αντίστοιχη μείωση μόνο με γυμναστική ήταν 0,7 κιλά, ενώ ο συνδυασμός των δύο αρκούσε για 1 κιλό.

Μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκή είχαν οι γυναίκες που έκαναν θερμιδική διατροφή, ενώ το βάρος του νεογνού δεν επηρεάστηκε από καμία δίαιτα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερο βάρος από το συνιστώμενο, κάτι που έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας.

Αν και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα δεδομένα της μελέτης πρέπει να επαληθευτούν και από έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας, η Thangaratinam, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι μια ελεγχόμενη δίαιτα μπορεί να μειώσει το περιττό βάρος κατά την κύηση και τους κινδύνους πιθανόν επιπλοκών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *