Δέκα ερωτήσεις σε τεστ καλής φυσικής κατάστασης

 
Ίσως δεν χρειαστεί ποτέ να γίνετε μέλος σε γυμναστήριο αν μπορείτε να περάσετε αυτά τα καθημερινά τεστ καλής υγείας. Ανακαλύψτε σε πόσα από αυτά μπορείτε να απαντήσετε «Ναι» και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


Νιώθετε να έχετε ενέργεια 14 ώρες αφότου ξυπνήσατε; (Αν ξυπνήσατε στις 7 το πρωί, θα πρέπει να αισθάνεστε ότι έχετε ακόμα ενέργεια στις 9 το βράδυ)

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_1015.jpeg

Η άσκηση είναι γνωστό ότι μας δίνει ενέργεια, γι’ αυτό αν αισθάνεστε ξεθεωμένοι στο τέλος της μέρας υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ευθύνεται για αυτό η καθιστική ζωή που κάνετε. Μια μεγάλη έρευνα που περιελάμβανε δείγματα πάνω από 6.800 ανθρώπους απέδειξε ότι οι άνθρωποι «του καναπέ» που ακολούθησαν πρόγραμμα συχνής άσκησης ένιωθαν λιγότερη κούραση από ό,τι οι άνθρωποι που δεν ασκήθηκαν καθόλου.

Μπορείτε να κουβαλήσετε ένα μεγάλο μπουκάλι γάλα ή νερό στο κάθε χέρι χωρίς να νιώθετε ότι ζορίζεστε;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_1111.jpeg

Το να μπορείτε να κρατήσετε ένα οικογενειακό κουτί γάλα ή μια μεγάλη συσκευασία νερού δεν είναι απλώς θέμα των δικεφάλων σας. Η δύναμη προέρχεται επίσης από τους ώμους, την πλάτη, το στήθος, τα γόνατα και όλους τους μύες που σας κρατούν δυνατούς με την πάροδο των χρόνων. Η έλλειψη δύναμης μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς, καθώς και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης, ακόμα και κατάθλιψης και άνοιας. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts απέδειξε ότι όταν μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες με αρθρίτιδα ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δύναμης και εκγύμνασης, τα επίπεδα του πόνου που αισθανόντουσαν μειώθηκαν κατά 43%.

Μπορείτε να κάνετε δέκα άλματα-πηδήματα χωρίς η καρδιά σας να χτυπάει πιο δυνατά;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_127.jpeg

Αυτό είναι ένα σημάδι καλού ελέγχου του ρυθμού της καρδιάς και της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας. Ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο που δίνει έμφαση στη διαλλειματική άσκηση είναι ένας σπουδαίος τρόπος να δώσετε ώθηση στην αντοχή σας και να χαμηλώσετε τους παλμούς της καρδιάς σε ηρεμία. Όταν οι παλμοί σε ηρεμία είναι χαμηλοί σημαίνει ότι η καρδιά σας χρειάζεται να χτυπάει λιγότερο και γι’ αυτό να ζήσετε και περισσότερο.

Μπορείτε να κόψετε τα νύχια σας και μετά να σταθείτε όρθιοι χωρίς να νιώσετε δυσφορία από το σκύψιμο;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_136.jpeg

Είστε έκπληκτοι από το πόσο δύσκαμπτοι είστε; Αν ναι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσετε. Το να μπορείτε να τεντωθείτε χωρίς να νιώσετε πόνο είναι σημαντικό όχι μόνο για τα κόκκαλα, αλλά και για τις αρθρώσεις σας, καθώς η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση καραδοκούν. Μπορεί ωστόσο να είναι ένα στοιχείο για άλλα προβλήματα υγείας που πρέπει να διαγνωσθούν. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology απέδειξε ότι η ανικανότητα να τεντωθεί κανείς αφού έχει κόψει τα νύχια του σχετίζεται με αρτηριακή δυσκαμψία, έναν προάγγελο της καρδιοπάθειας. Ενσωματώστε τις διατάσεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σας για να προλάβετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Μπορείτε να σηκώσετε το πόδι στο ύψος των γοφών σας όταν κλοτσάτε;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_144.jpeg

Άλλο ένα παράδειγμα ευλυγισίας και δύναμης. Αν έχετε πρόβλημα με αυτήν την άσκηση, οι ασκήσεις yoga και κάποιες κινήσεις που διατάσσουν τους μηρούς θα σας βοηθήσουν να την επιτύχετε.

Μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι και να βλέπετε πίσω σας χωρίς να κινείτε τα πόδια σας;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_153.jpeg

Αυτό το τεστ δηλώνει καλή στήριξη του κορμού και ευλυγισία. Όλα αυτά είναι κλειδιά για μια δυνατή, γερή πλάτη χωρίς πόνους και προβλήματα.

Μπορείτε να βάλετε και να βγάλετε τη βαλίτσα σας από το ειδικό ντουλάπι αποσκευών πάνω από το κάθισμά σας στο αεροπλάνο χωρίς δυσκολία;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_163.jpeg

Αυτό δεν είναι ακριβώς τεστ, γιατί δεν γίνεται να αφήσετε τις αποσκευές σας στο ντουλαπάκι, θα πρέπει να τις πάρετε, ωστόσο εξετάζει το κατά πόσο έχετε δυνατή πλάτη και κορμό, αλλά και δύναμη στα πόδια. Πολλοί από εμάς που εστιάζουμε στα προγράμματα γυμναστικής στις καρδιοαγγειακές ασκήσεις και δεν εκτελούμε ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τον κορμό, όπως αυτές στη yoga και στο pilates, έχουμε πιο αδύναμη πλάτη από ό,τι θα θέλαμε.
 
Μπορείτε να ανεβοκατέβετε δυο σκάλες κουβαλώντας μια μεγάλη λεκάνη με ρούχα χωρίς να κουραστείτε;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_173.jpeg

Αυτό είναι ένα τεστ δύναμης, καρδιοαγγειακής αντοχής και ισορροπίας. Το ανέβασμα της σκάλας απαιτεί περισσότερη αντοχή και ενέργεια από το περπατήσει κανείς την αντίστοιχη απόσταση. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή που κυριαρχούν οι κυλιόμενες σκάλες και τα ασανσέρ και έτσι οι ευκαιρίες να ανέβουμε κάπου από τις σκάλες είναι λίγες. Αν αποτύχετε σε αυτό το τεστ, δοκιμάστε να ανεβαίνετε περισσότερα σκαλιά καθημερινά, όπου μπορείτε ή ακόμα ανεβοκατεβείτε τα σκαλιά στο σπίτι σας ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιήστε τα σκαλιά στη δουλειά και στα ψώνια σας.

Μπορείτε να χορέψετε με γρήγορο ρυθμό για περισσότερο από 10 λεπτά χωρίς να νιώσετε εξαντλημένοι;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_182.jpeg

Όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να αντέχει κανείς μεγάλης διάρκειας προγράμματα γυμναστικής για να επωφεληθεί από τα οφέλη της. Στην πραγματικότητα, μικρά αλλά έντονα προγράμματα γυμναστικής των 10 ή 15 λεπτών μπορούν να κάψουν περισσότερο λίπος και να χτίσουν περισσότερο τους μυς από ό,τι μια ή δυο ώρες κουραστικής γυμναστικής.

Μπορείτε να περπατήσετε για 30 λεπτά χωρίς διακοπή και να μην κουραστείτε;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_191.jpeg

Το καθημερινό περπάτημα 20 λεπτών έχει συνδεθεί με τόσα πολλά οφέλη στην υγεία, που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα εδώ. Ανάμεσα όμως στα κορυφαία οφέλη είναι η βοήθεια απώλειας βάρους και η διατήρηση και ώθηση ενέργειας και διάθεσης, η πτώση του ζαχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Πώς τα πήγατε;

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_20.jpeg

Για κάποιον που είναι άνω των 45 ετών είστε σε πολύ καλή κατάσταση, αν μπορείτε να βγάλετε εις πέρας αυτά τα μικρά τεστ καλής φυσικής κατάστασης. Αν δεν μπορείτε, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας αργά αλλά σταθερά και συνδυάστε αρκετά είδη εκγύμνασης, καρδιοαγγειακή, ενδυναμωτική, μυικής ενδυνάμωσης, ευλυγισίας, γιατί όλα αυτά είναι οι πυλώνες για να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *