Χωρίς κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου το φετινό καλοκαίρι

%20%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%

Το φετινό καλοκαίρι στην Κεντρική Μακεδονία, κύλισε χωρίς κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κοτόπουλα, κουνούπια ή ανθρώπους. Μετά από σειρά αιμοληψιών σε 250 κοτόπουλα, σε πενήντα διαφορετικά σημεία, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού φέτος ήταν 0%, ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχε διαμορφωθεί σε ποσοστά από 4 έως 14%.

Οι μετρήσεις, σε συνεργασία με τον Χρυσόστομο Δόβα, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Άννα Παπά, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού και θα επαναληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ιού και να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τι να περιμένουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ χαμηλά ήταν τα επίπεδα εμφάνισης του ιού και στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στην ψυχρή άνοιξη, φέτος.

Ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ελέγχου των Κουνουπιών (European Mosquito Control Association), εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για να εμφανιστεί η ασθένεια στον άνθρωπο, θα πρέπει να προηγηθεί μια ενδοζωοτική φάση, κατά την οποία εκδηλώνεται σε ζώα και πουλιά. «Κάτι τέτοιο δεν συνέβη το 2015 καθώς η άνοιξη ήταν ψυχρή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και όλα τα Βαλκάνια» προσθέτει.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μουρελάτος εκτιμά πως το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εξελίχθηκε ικανοποιητικά, ιδιαίτερα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Ωστόσο, υπήρξαν συγκεκριμένες περίοδοι αυξημένης όχλησης, λόγω των κουνουπιών, σε περιοχές ανατολικά της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι μέχρι τη Θέρμη.

Ο ίδιος αποδίδει την όχληση αυτή στις βροχές του Ιουνίου, τους βορειοδυτικούς ανέμους, μέσω των οποίων μεταφέρθηκαν πληθυσμοί κουνουπιών στην περιοχή του αεροδρομίου τον Ιούλιο, αλλά και στην έλλειψη αποχετευτικού συστήματος σε ορισμένες περιοχές.

Όπως διευκρινίζει, οι βόθροι είναι προφανώς σημαντική εστία αναπαραγωγής κουνουπιών, όμως ενδέχεται το πρόβλημα να εντείνεται από συγκεντρώσεις υδάτων σε αυλές, ανοιχτά φρεάτια, φραγμένα λούκια ή γεμάτα βυτία με νερό.

«Είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών και η ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτούς προκειμένου να μην δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την αναπαραγωγή των κουνουπιών» σχολιάζει.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *