Χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο προκαλούν τα λιπαρά

 
Οι κακές διατροφικές επιλογές αλλάζουν την χημεία των νευρώνων του εγκεφάλου προτού ακόμη οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Πριν καν να εκδηλωθεί η παχυσαρκία, η κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων προκαλεί χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων στέρησης παρόμοια με αυτά που προκαλούνται όταν διακόπτεται η χρήση μιας εθιστικής ουσίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.


Οι ερευνητές εξήγαγαν τα παραπάνω συμπεράσματα με βάση πειράματα σε πειραματόζωα των οποίων οι εγκέφαλοι σε πολλά σημεία μπορούν να συγκριθούν με τον ανθρώπινο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χημική ισορροπία στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που είχαν τραφεί με πολλά λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα ήταν διαφορετική από εκείνη όσων έτρωγαν υγιεινά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Stephanie Fulton εξήγησε ότι «οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου συσχετίζονται με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη διατροφή προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις με αποτέλεσμα να ξεκινά ένας φαύλος κύκλος κακής διατροφής.»

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αλλαγές αυτές – νευρικότητα, καταθλιπτική διάθεση – παρατηρήθηκαν πριν καν εγκατασταθεί η παχυσαρκία στα πειραματόζωα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *