Χειρότερο hangover φέρνει το ουίσκι από τη βότκα

 
Η βότκα ή το ουίσκι έχει χειρότερο hangover; Η απάντηση είναι το ουίσκι καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο BBC, αποδείχτηκε πως χειρότερα θα ξυπνήσει κάποιος που έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ουίσκι συγκριτικά με εκείνον που προτίμησε βότκα.


Ο λόγος αυτής της διαφοράς οφείλεται στον αριθμό μορίων μιας ομάδας ουσιών (ακετόνης, ακεταλδεΰδης και τανίνης) που περιέχονται στο ουίσκι σε σχέση με τη βότκα, όπως αναφέρει η έρευνα του πανεπιστημίου του Brown. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα βότκα αυτό δε σημαίνει πως θα έχει ένα όμορφο ξύπνημα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 95 εθελοντές οι οποίοι τη μια βραδιά ήπιαν λίγο, την επόμενη αρκετά -περίπου ένα τρίτο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο οδήγησης- και την τρίτη τους δόθηκε ένα εικονικό ποτό που δεν περιείχε αλκοόλ.

Κάθε πρωί έλεγαν στους ειδικούς πως αισθάνονταν και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν όσοι είχαν πιει ουίσκι είχαν περισσότερο πονοκέφαλο, δίψα και ναυτία σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν βότκα. Παρόλα αυτά, όλοι τους είχαν την ίδια απόδοση στη δουλεία.

«Αν και όλοι τους ήταν χάλια δεν αισθάνονταν τόσο άσχημα όσοι είχαν καταναλώσει βότκα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Damaris Rohsenowκαι προσέθεσε πως η απόδοση των ατόμων που βρίσκονται σε δουλειές όπου χρειάζεται προσοχή μπορεί να επηρεαστεί από το αλκοόλ ακόμη και εάν έχει εξαφανιστεί από το αίμα.

Στην έρευνα, επίσης, ελέγχθηκε το κατά πόσο επηρεάζεται ο ύπνος από την κατανάλωση βότκας ή ουίσκι και το αποτέλεσμα έδειξε ήταν στα ίδια επίπεδα ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ.

Από την πλευρά του ο Chris Sorek, διευθύνων σύμβουλος της Drinkaware, τόνισε πως τα μη αλκοολούχα ποτά απομακρύνουν τον κίνδυνο για hangover, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή βλάβη σε ζωτικά όργανα -όπως το συκώτι.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *