Βότανο με αναλγητική δράση στο μικροσκόπιο ερευνητών

D3FD6381FC2F5337D7EFE5D210C130A4.jpg

  Ένα κινεζικό βότανο, το Corydalis yanhusuo, αναδεικνύεται σε αποτελεσματικό παυσίπονο για τον φλεγμονώδη και τον νευροπαθητικό πόνο.

Η ρίζα του βοτάνου, που φύεται στη Σιβηρία, τη Βόρειο Κίνα και την Ιαπωνία, παραδοσιακά είναι γνωστή και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου, τον πόνο στο στήθος και το κοιλιακό άλγος.

Στο παρελθόν έχει εξεταστεί για την αναλγητική του δράση, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Irvine) συνεργάζονται με κινέζους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Κίνας και το Ινστιτούτο Dalian Φυσικής και Χημείας για να εξάγουν, να ταυτοποιήσουν και να εξετάσουν την αναλγητική δράση του εκχυλίσματος του βοτάνου και συγκεκριμένα του συστατικού DHCB (dehydrocorybulbine).

Σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια η DHCB αποδείχθηκε ότι μειώνει τόσο το φλεγμονώδη πόνο που οφείλεται σε βλάβες ιστών, αλλά και το νευροπαθητικό ο οποίος είναι πιο «δύσκολος» και οφείλεται σε βλάβες νεύρων και για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς θεραπείες.

Επίσης σημαντικό είναι ότι η δράση του DHCB δεν οδηγεί σε αντοχή και εξάρτηση κάτι που συμβαίνει με τη χρήση άλλων δυνατών παυσίπονων όπως η μορφίνη.

«Σήμερα, η φαρμακευτική βιομηχανία αγωνίζεται να βρει νέα φάρμακα. Ωστόσο, για αιώνες οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα βότανα για να αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου του πόνου. Ο σκοπός μας ήταν να αναγνωρίσουμε συστατικά σ’ αυτά τα βότανα που μπορούν να μας αποκαλύψουν νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας», δήλωσε ο δρ Oliver Civelli εκ των ερευνητών και συνέχισε «είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό φαίνεται ένα υποσχόμενο αποτελεσματικό φάρμακο. Επίσης, δείχνει ένα διαφορετικό τρόπο να κατανοήσουμε το μηχανισμό του πόνου».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Current Biology.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *