Βότανα για τους νεφρούς και το πεπτικό σύστημα…

Δεκάδες βότανα προσφέρουν προστασία και ανακούφιση από παθήσεις του πεπτικού συστήματος και των νεφρών. Ο ρόλος τους έχει επιβεβαιωθεί από πειράματα και κλινικές μελέτες, ενώ ο λαός τον γνωρίζει εμπειρικά.


Δεκάδες βότανα προσφέρουν προστασία και ανακούφιση από παθήσεις του πεπτικού συστήματος και των νεφρών. Ο ρόλος τους έχει επιβεβαιωθεί από πειράματα και κλινικές μελέτες, ενώ ο λαός τον γνωρίζει εμπειρικά.

Ο συντονιστής διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Κρατικού της Νίκαιας, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, παρουσιάζει συνοπτικά μία σειρά από βότανα και εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του πεπτικού, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Αναδεικνύει, δε, την ανάγκη διενέργειας μεγαλύτερων κλινικών μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, με σκοπό να τεκμηριωθεί περισσότερο το όφελος των συγκεκριμένων θεραπειών.

Τα βότανα έχουν θετικό ρόλο και στην προστασία των νεφρών. Το «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζει σήμερα έντεκα από αυτά, τα οποία διατηρούν την ισορροπία μεταξύ των συστατικών των βασικών αυτών οργάνων και συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Η προβληματική λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα, όπως οίδημα άκρων, συχνουρία, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Οι νεφρικές παθήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες, οδηγώντας σε μόνιμη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος.

Η σωστή διατροφή θεωρείται «σύμμαχος» της νεφρικής λειτουργίας, ενώ τα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ήπιας νεφρίτιδας ή λιθίασης. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύμφωνη γνώμη ειδικού.

Αγκινάρα
Η αγκινάρα θεωρείται εξαιρετικό φάρμακο κατά της πέτρας στα νεφρά. Οι ρίζες της χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τους αγρότες, ειδικά στην περιοχή των Επτανήσων, ως διουρητικές όταν βράζονταν με λευκό κρασί. Συνήθως για θεραπευτικούς σκοπούς καταναλώνεται το αφέψημα από τις ρίζες, τα φύλλα και τα κοτσάνια της αγκινάρας. Περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο.

Καρότο
Στη Μεγάλη Βρετανία είναι αρκετά διαδεδομένο ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα σπέρματα του καρότου και το οποίο δρα κατά της νεφρικής λιθίασης και των κολικών του νεφρού. Ο χυμός του καρότου συμβάλλει επίσης σύμφωνα με τους βοτανολόγους στη διατήρηση της καλής εικόνας των νεφρών. Το καρότο είναι πλούσιο σε ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο και σε βιταμίνες Α, Β και C.

Καλαμπόκι
Πρώτης τάξεως ίαμα για περιπτώσεις νεφρικών παθήσεων, πέτρες στα νεφρά, νεφρίτιδες, δυσουρία αλλά και κατά των πόνων που προκαλούνται από τις αιτίες αυτές είναι το καλαμπόκι. Οι βοτανολόγοι συνιστούν την κατανάλωση αφεψήματος από «μαλλιά» καλαμποκιού, το οποίο έχει διουρητικές ιδιότητες και επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ενισχύεται αν βραστεί μαζί με αγριάδα.

Κρεμμύδι
Ενισχύει τα νεφρά λόγω των διουρητικών συστατικών που περιέχει και παράλληλα δρα κατά της λιθίασης. Περιέχει σάκχαρα, ασβέστιο, πυρίτιο, φθόριο, ιώδιο, βιταμίνες Α, B, C, φλαβόνες και ένζυμα. Η παραδοσιακή ιατρική προτείνει την παρασκευή διουρητικού αφεψήματος με την ανάμιξη 300 γραμμαρίων λιωμένων κρεμμυδιών, 100 γραμμαρίων μελιού και 600 γραμμαρίων λευκού κρασιού.

Μαϊντανός
Είναι ένα πολύ καλό διουρητικό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του ουροποιητικού και ενάντια στις πέτρες των νεφρών. Για τις πέτρες ή την άμμο στα νεφρά οι ειδικοί συστήνουν το βράσιμο 300 γραμμαρίων μαϊντανού σε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνουν τα 2/3 της αρχικής ποσότητας και την κατανάλωση ενός φλιτζανιού ημερησίως με άδειο στομάχι.

Σκόρδο
Οι αρχαίοι το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Για τον λόγο αυτό λέγεται ότι οι εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου έτρωγαν καθημερινά από μια σκελίδα σκόρδο. Ακόμη και σήμερα οι θεραπευτικές ιδιότητες που καταλογίζονται στο σκόρδο μοιάζει να μην έχουν τέλος. Μεταξύ άλλων, το σκόρδο θεωρείται ότι προλαμβάνει τις πέτρες των νεφρών ενώ είναι, επίσης, διουρητικό.

Φλαμουριά
Το αφέψημα των φύλλων της φλαμουριάς ανακατεμένο με λευκό κρασί έχει τη φήμη ότι διαλύει τις πέτρες των νεφρών κι επιπλέον καταπολεμά τις ημικρανίες. Παρασκευάζεται ανακατεύοντας 15-30 γραμμάρια φύλλων σε ένα λίτρο βρασμένο νερό και στραγγίζοντας καλά.

Ηλιος
Αυτό το φυτό που περιέχει κατά 25-40% λάδι προστατεύει τα νεφρά από το σχηματισμό πέτρας και βοηθά συνολικά το ουροποιητικό σύστημα. Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν οι ηλιόσποροι όταν καταναλώνονται ωμοί. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες -Α, Β, C, E, Κ- και περιέχουν λεκιθίνες, τανίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο.

Ονωνίδα
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διουρητικό φυτό, γεγονός που το καθιστά ευεργετικό για τα νεφρά. Σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης ή άλλων παθήσεων των οδών του ουροποιητικού συστήματος η παραδοσιακή ιατρική συνιστά την κατανάλωση αψεφήματος το οποίο παρασκευάζεται με 20 γραμμάρια ρίζας ονωνίδας, 5 γραμμάρια σκόνης μάλαθρου και ένα λίτρο νερού. Συνήθως συνοδεύεται με λίγο μέλι.

Αχλαδιά
Σύμφωνα με τον Ομηρο τα αχλάδια ήταν το φρούτο που απολάμβαναν περισσότερο από όλα οι Αθηναίοι, ενώ οι Αργείοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ως υποκατάστατο του ψωμιού. Τα αχλάδια έχουν πολλές ιαματικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων την ικανότητά τους να διαλύουν τις ουρολιθιάσεις και να καταπραΰνουν τις παθήσεις του ουροποιητικού.

Λεμόνι
Προσφέρει αντοχή στον οργανισμό, είναι αντισηπτικό και συμβάλλει στη διάλυση της πέτρας που σχηματίζεται στα νεφρά εξαιτίας του ουρικού οξέος. Το λεμόνι είναι ούτως ή άλλως ευεργετικό για τον οργανισμό. Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση, ρίχνει την πίεση, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, D, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *