Βάλτε στο καλάθι λαχανικά του φθινοπώρου

 
Στα φθινοπωρινά λαχανικά συμπεριλαμβάνονται το μπρόκολο, τα πράσα, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η γλυκοπατάτα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα σχετικά άγνωστο λαχανικό του φθινοπώρου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (3-4γρ/100γρ) βιταμίνης Α, C, K, B6 και φυλλικού οξέος, ενώ επίσης παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιγότερο αλάτι. Η θερμιδική αξία τους είναι σχετικά χαμηλή (ένα φλιτζάνι βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών =55 θερμίδες), επομένως μπορούμε εύκολα να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.


Η συμβουλή: Κόψτε στη μέση λαχανάκια Βρυξελλών και ψήστε τα στο φούρνο ή στη σχάρα. Αντί για ένα dressing που θα σας προσδώσει θερμίδες, προσθέστε καλύτερα 1 κ.σ ελαιόλαδο η οποία δεν θα σας δώσει πάνω από 120 θερμίδες, λίγο σκόρδο και καλή σας απόλαυση.

Σπανάκι: Ίσως οι περισσότεροι να το έχουμε συνδέσει με το γνωστό καρτούν των παιδικών μας χρόνων, τον Ποπάι, όμως τα συστατικά του είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης A, C, E, K και αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι δεν θα μας δώσει περισσότερες από 10 θερμίδες, ενώ 1 φλ βρασμένο θα μας δώσει 40 θερμίδες. Επομένως αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή είτε ως μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σούπες), είτε σε πίτες (σπανακόπιτα) είτε ως ωμό σε διάφορες σαλάτες.

Γλυκοπατάτα: Ένα αμυλούχο λαχανικό που στη χώρα μας δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Τρώγεται βραστή, ψητή ή σκέτη σε γαρνιτούρες ή ορεκτικά. Καλλιεργείται στη χώρα μας στην Πελοπόννησο και σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α,C, E, B6 ενώ έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Θερμιδικά μια μέτρια γλυκοπατάτα αποδίδει 100-120 θερμίδες.

Η συμβουλή: Αλέστε γλυκοπατάτα και διάφορα λαχανικά της επιλογής σας, προσθέστε ζωμό λαχανικών ή κότας κ φτιάξτε μια ζεστή ή κρύα σούπα γλυκοπατάτας.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *