Βακτήριο του στομάχου συνδέεται με την προστασία από την παχυσαρκία

6FE735286810D3F63A9F8E7080CDCE67.jpg

  Το H.pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) θεωρείται η αιτία πρόκλησης των περισσότερων περιπτώσεων έλκους του στομάχου, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics φαίνεται ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση του σχετίζεται με την αύξηση του βάρους.

Εκτιμάται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει λοίμωξη με το H.pylori. Ωστόσο μόνο το 20% όσων έχουν το εν λόγω βακτήριο παρουσιάζουν συμπτώματα. Σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την εκρίζωση του H.pylori παρουσιάζουν σημαντική πρόσληψη βάρους συγκριτικά με εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Ο δρ Gerald Holtmann καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland μελέτησε τα στοιχεία από 49 μελέτες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία και αναγνώρισε ένα συσχετισμό ανάμεσα στην επίπτωση του H.pylori και την παχυσαρκία. «Η σταδιακή μείωση των αποικιών του H.pylori που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να αποτελεί μια αιτία που συσχετίζεται με την επιδημία παχυσαρκίας στον Δυτικό κόσμο» δήλωσε ο δρ. Holtmann.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *