Αυξήθηκαν τα εμφράγματα στην Ελλάδα λόγω κρίσης

 
Αύξηση παρουσίασαν τα εμφράγματα στην Ελλάδα μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ανθρώπων άνω των 45 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν κυρίως τη Μεσσηνία και παρουσίασε ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Μάκαρης του Γενικού Νοσοκομείου της Καλαμάτας στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.


Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στην ανάλυση των ιατρικών ιστορικών περίπου 22.100 ασθενών που έγιναν δεκτοί στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας (το μόνο τέτοιο τμήμα στο νομό Μεσσηνίας) σε μια περίοδο οκτώ ετών, χωρισμένη σε δύο περιόδους: μία προ της κρίσης (Ιανουάριος 2004 – Δεκέμβριος 2007: 10.870 ασθενείς) και άλλη μία στη διάρκεια της κρίσης (Ιανουάριος 2008 – Δεκέμβριος 2011: 11.223 ασθενείς).

Στην πρώτη περίοδο, πριν την κρίση, καταγράφηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στην περίοδο της κρίσης υπήρξε αύξηση με 1.084 εμφράγματα (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους). Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε όλες τις κατηγορίες των ασθενών: 20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53), 25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642), 29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788) και 39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52).

Με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, από την έρευνα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα εμφράγματα καταγράφηκε σε αυτές. «Οι Ελληνίδες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και επίσης εργάζονται εκτός σπιτιού – μια συνταγή για στρες», σχολίασε ο Μάκαρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Από την άλλη, όπως είπε, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που επίσης εμφανίζουν σχετικά μεγάλη αύξηση εμφραγμάτων, έχουν περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ παράλληλα πέφτουν θύματα της αρτηριοσκλήρυνσης. «Η ανεργία αποτελεί ένα συμβάν που προκαλεί στρες και το στρες συνδέεται με την καρδιοπάθεια, αλλά προκύπτουν και άλλα ζητήματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Αυτή την εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα ή να πάνε στο γιατρό τους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα και το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την μελέτη τους πέρα από τη Μεσσηνία, σε όλη την Ελλάδα, αναλύοντας τη σχέση ανάμεσα στα καρδιολογικά περιστατικά και την οικονομική κρίση. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μια αστική βιομηχανοποιημένη περιοχή, που μπορεί να έχει επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση», σύμφωνα με τον Μάκαρη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς, περισσότερους ανθρώπους που να μπορούν να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος του μυοκαρδίου έγκαιρα στα νοσοκομεία. Σε οτιδήποτε αφορά την παροχή των υπηρεσιών υγείας -βιοιατρικές προμήθειες, νοσοκομειακό προσωπικό- υπάρχουν ελλείψεις», πρόσθεσε.

Την έρευνα, πλην του Μάκαρη, έκαναν οι γιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μίχας, Ρενάτα Μίχα, Γιάννης Πισιμίσης, Ηλίας Τσίχλης, Διονύσης Σβορώνος, Δημήτρης Γκότσης, Γιώργος Κουδούνης, Σπύρος Ζόμπολος κ.α.
SOS για τις γυναίκες και από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας.

Εξάλλου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο Έλληνας καθηγητής Πάνος Βάρδας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από ό,τι νομίζουν».

Όπως αναφέρει η Εταιρία, παρόλο που οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια σημαντική βελτίωση στην Ευρώπη από άποψη υγείας της καρδιάς, ο αριθμός των νέων γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα, συνεχώς αυξάνει. Μάλιστα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πλέον η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάδοση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών, του αντισυλληπτικού χαπιού, της παχυσαρκίας και του καθιστικού στιλ ζωής αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου. Ειδικά αν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά και παράλληλα καπνίζει, ο κίνδυνος αυξάνει.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, «οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά είναι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά για τις ίδιες». Αν και τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν σε γυναίκες μετά τα 70 τους χρόνια, σταδιακά καταγράφεται πλέον μια μετατόπιση, με αυξημένα περιστατικά μεταξύ των γυναικών νεότερης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *