Αύξηση των μολύνσεων στις γυναίκες, τους καλοκαιρινούς μήνες

 
Κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, γι’ αυτό οι γυναικολόγοι συστήνουν «όχι σεξ και παιχνίδια στην άμμο το καλοκαίρι χωρίς προφυλάξεις» καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεκάδες είναι οι κίνδυνοι που καραδοκούν και μπορούν να πλήξουν μια γυναίκα για όλη της τη ζωή.


Μάλιστα το γεγονός, όπως τονίζει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Στέφανος Χανδακάς, ότι οι περισσότερες από τις μολύνσεις αυτές γίνονται αντιληπτές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα, θα πρέπει να το γνωρίζει κάθε γυναίκα και να λαμβάνει τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις.

Δυστυχώς πολλές είναι οι γυναίκες που αγνοούν το γεγονός, ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν υπάρχει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στην θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα, επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.

Ειδικότερα, οι κίνδυνοι από ερωτικό σύντροφο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ), χλαμύδια, έρπητας των γεννητικών οργάνων, σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια, AIDS , ηπατίτιδες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, οι ανεπιθύμητες κυήσεις αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες, γι΄αυτό, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στο προφυλακτικό (που έχει ένα ποσοστό 10-15% αποτυχίας στην αντισύλληψη), αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι, εφόσον επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους (που έχει ποσοστό αποτυχίας μόνο 0,3% στον ένα χρόνο χρήσης).

Από την άμμο και τη θάλασσα, οι γυναίκες κινδυνεύουν από κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, γι’ αυτό « η καλύτερη προστασία για μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί πριν φύγει για διακοπές από τον γυναικολόγο της, για όλους αυτούς τους κινδύνους, έτσι ώστε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένη όταν θα φτάσει στην παραλία», καταλήγει ο κ. Χανδακάς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *