Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης στην εξωσωματική

 
Η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή καθώς και θρόμβωσης στις φλέβες, κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και δημοσιεύεται στο British Medical Journal.


Περίπου το 10% των ζευγαριών παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας και καταφεύγουν στη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF). Μέχρι σήμερα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει οδηγήσει σε περίπου 5 εκατομμύρια γεννήσεις.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και θέλησαν να ελέγξουν ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη που έχει επιτευχθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, θέλησαν να ελέγξουν εάν αυξάνεται και ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής, η οποία είναι συνηθισμένη αιτία μητρικών θανάτων.

Υψηλότερος ο κίνδυνος στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Για να το διαπιστώσουν, εξέτασαν 23.498 γυναίκες που έμειναν έγκυες με τεχνική IVF και 116.960 γυναίκες που έμειναν έγκυες φυσιολογικά. Όλες οι γυναίκες ήταν, κατά μέσο όρο, 33 ετών. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι αρκετά περισσότερες γυναίκες της ομάδας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφάνισαν θρόμβους αίματος συγκριτικά με τις γυναίκες της ομάδας με φυσιολογική σύλληψη (4,2 περιπτώσεις στις 1.000 γεννήσεις, έναντι 2,5 περιπτώσεων στις 1.000 γεννήσεις, αντίστοιχα).

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα αυξάνεται (1,5 στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έναντι 0,3 στην ομάδα της φυσιολογικής σύλληψης).

Αντίστοιχα συμπεράσματα προέκυψαν και για τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής (0,08% στην ομάδα του IVF και 0,05% στην ομάδα φυσιολογικής σύλληψης). Και σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος αφορούσε μόνο στο 1ο τρίμηνο της κύησης.

Εντοπισμός των γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο

Ως τελικό συμπέρασμα, οι Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν: «Μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων του αίματος και σημαντικά αυξημένος κίνδυνος απόφραξης πνευμονικής αρτηρίας κατά την εγκυμοσύνη».

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατάσταση που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε θάνατο της γυναίκας, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι όλοι οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό των γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *