Αυστηρότερους περιορισμούς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο εξετάζει η ΕΕ

44109CC17366497F61266377169C298B.jpg

  Νέα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος στην Ευρώπη, στα οποία θα περιλαμβάνονται και περιορισμοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, φέρνει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία θα εξετάσουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Από τότε που απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει το BBC.

Όσοι είναι κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, λένε πως υπονομεύει χρόνια αντικαπνιστικών προσπαθειών και πως μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για παιδιά και μη καπνιστές.

Οι κατασκευαστές τους λένε όμως πως μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και δεν θα πρέπει να απαγορευτούν γιατί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι προτάσεις για τον περιορισμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελούν μέρος δέσμης μέτρων που περιλαμβάνονται σε προσχέδιο ευρωπαϊκής οδηγίας που μπορεί το 2014 να γίνει νόμος.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση προειδοποιήσεων για τις επιπτώσεις στην υγεία σε κείμενο και εικόνες στα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην ΕΕ, απαγόρευση των «γεύσεων» όπως της μενθόλης και της βανίλιας που καλύπτουν την πραγματική γεύση του καπνού, απαγόρευση των χαρακτηρισμών «light» ή «mild» και των πακέτων με τα δέκα τσιγάρα και τα slim τσιγάρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα ενώ το κόστος που προκύπτει για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 25,3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *