Ασπίδα τα βαράκια κατά του διαβήτη στους άντρες

 
Για πρώτη φορά μια αμερικανο-δανική έρευνα εστιάζει στα οφέλη που προσφέρει στην υγεία των αντρών η άσκηση με βαράκια ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισής του.


Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντερς Γκρόντβεντ, μελέτησαν πάνω από 32.000 άνδρες για 18 χρόνια, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν οι 2.300 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα (δηλαδή συνολικά 150 λεπτά), μειώνει κατά 34% κατά μέσον όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά ακόμα και η λιγότερο συχνή άσκηση -έως μία ώρα την εβδομάδα (1-60 λεπτά)- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 12%. Όσοι έκαναν ενδιάμεση άσκηση με βαράκια (60 έως 150 λεπτά την εβδομάδα), είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25%.

Αντίστοιχα, η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 52% (για 150 και πάνω λεπτά εβδομαδιαίως), κατά 31% (για 60 – 150 λεπτά) και κατά 7% (για λιγότερο από μία ώρα).

Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα βαράκια συνδυάζονται με αεροβικού τύπου άσκηση, τότε επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση (κατά 59%) του κινδύνου για διαβήτη. Δεν είναι σαφές αν ανάλογο όφελος, κάνοντας βαράκια και αεροβική άσκηση, επιτυγχάνουν και οι γυναίκες όσον αφορά τον διαβήτη, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος.

Ο Γκρόντβεντ επισήμανε ότι αρκετοί άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν αεροβικές ασκήσεις, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι τα βαράκια αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση γι’ αυτούς από πλευράς υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *