Ασκήσεις γιόγκα για το γραφείο

0CB4ACE137F0B5D7B1CBE039104971AF.jpg

  Δε χρειάζεται να έχετε κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό μαζί σας, για να εκτελέσετε μερικές απλές ασκήσεις γιόγκα, ακόμη κι όταν βρίσκεστε στο γραφείο.

Ξεκλέψτε λίγο χρόνο για να τεντωθείτε και θα δείτε ότι θα νιώσετε και πάλι έτοιμοι για να… «πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά».

1. Αναπνοές: αποβάλλετε το στρες και καθαρίστε το κεφάλι σας
Δεν υπάρχει τίποτε πιο χαλαρωτικό από ένα σετ σωστών ασκήσεων αναπνοής. Πάρτε βαθιές αναπνοές και θα δείτε ότι θα αλλάξει η διάθεσή σας. Θα νιώσετε σαν να κάνετε επανεκκίνηση… στο μυαλό σας. Θα «καθαρίσει» η σκέψη σας, θα ηρεμήσετε και θα μπορέσετε και πάλι να αφοσιωθείτε στη δουλειά σας.

Καθίστε άνετα, σε όρθια θέση (είτε στο πάτωμα, είτε σε μια καρέκλα). Εισπνεύστε από τη μύτη σας μετρώντας μέχρι το 4. Κρατήστε την ανάσα σας για ακόμη 4 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε από τη μύτη σε τέσσερις χρόνους. Μετρήστε ακόμη μία τετράδα (1, 2, 3, 4). Αυτός είναι ένας ολόκληρος κύκλος.

Επαναλάβετε 10 φορές με το δικό σας ρυθμό: εισπνοή (2,3,4), κρατήστε (2,3,4), εκπνοή (2,3,4), κρατήστε (2,3,4).

2. Τεντώστε τους ώμους σας: χαλαρώστε το λαιμό και αποβάλλετε την ένταση
Μπλέξτε τα δάχτυλά σας και σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι, με τις παλάμες να κοιτάνε προς το ταβάνι.

Προσπαθήστε να κρατήσετε τα χέρια σας σε μια ευθεία με τα αυτιά σας. Κοιτάξτε ευθεία και χαλαρώστε τους ώμους σας (μην τους σηκώνετε επάνω). Μείνετε σε αυτή τη θέση για πέντε αναπνοές, εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη.

Χαλαρώστε τα χέρια και αφήστε τα να πέσουν στο πλάι, κάντε κυκλικές κινήσεις στους ώμους με φορά προς τα μπροστά και προς τα πίσω μερικές φορές και επαναλάβετε την άσκηση.

3. Διορθώστε το καμπούριασμα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή

Σηκωθείτε όρθιοι και ανοίξτε τα πόδια σας στο άνοιγμα των ώμων σας. Τεντώστε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας και ενώστε τις παλάμες σας στο ύψος της μέσης. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και προσπαθείστε να σηκώσετε τα χέρια σας ενωμένα όσο πιο ψηλά μπορείτε, ενώνοντας τις ωμοπλάτες σας. Μείνετε σε αυτή τη στάση για πέντε αναπνοές και επαναλάβετε.

4. Σκύψτε και χαλαρώστε την πλάτη και τον αυχένα σας
Από όρθια θέση με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, σκύψτε προς τα εμπρός. Αν δε μπορείτε να έχετε τεντωμένα τα πόδια σας, λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά σας. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε σε αυτή τη στάση, παίρνοντας πέντε αναπνοές.

Σηκωθείτε αργά, πάρτε μερικές ανάσες και επαναλάβετε. Αυτή τη φορά κουνήστε ελαφρά το κεφάλι σας δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω ολοκληρώστε την άσκηση με έναν ακόμη κύκλο αναπνοών.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, όταν εκτελείτε τις διατατικές αυτές ασκήσεις, είναι οι σωστές αναπνοές. Δε χρειάζεται να πιέσετε το σώμα σας. Αν νιώθετε ότι ζορίζεστε και πονάτε, χαλαρώστε λίγο την ένταση, χωρίς να παραλείπετε τις αναπνοές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *