«Ασφυξία» στην Υγεία λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ

 
«Βραχυκύκλωμα» στο χώρο της υγείας προκαλεί η αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία αλλά και η επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει από σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί. Στο μεταξύ μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.


Αυξημένη σε ποσοστό 30-40% ήταν η κίνηση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως τα φάρμακά τους γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων λόγω των χρεών του Οργανισμού. Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, πάρα πολλοί ασθενείς φρόντισαν να πάρουν συνταγές του ΕΟΠΥΥ και να τις προσκομίσουν στα φαρμακεία πριν αρχίσει η αναστολή χορήγησης.

«Έχουμε υπολογίσει ότι το χρέος του ΕΟΠΥΥ σε καθένα από τα 1200 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στις 60.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Πανελλαδικά το χρέος του ταμείου προς του φαρμακοποιούς ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ενώ στη Θεσσαλονίκη το αιτούμενο είναι 20 εκατομμύρια ανά μήνα. Επίσης διεκδικούμε και παλαιότερα χρέη από τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα ποσά περιμένουμε να μας τα καταβάλει το υπουργείου Οικονομικών» ανέφερε ο κ Ευγενίδης.

Όσο συνεχίζεται η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αγοράσουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στον Οργανισμό προκειμένου να τους καταβληθεί η δαπάνη. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών και Ιατρικών Συλλόγων για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» πρόσθεσε ο κ Ευγενίδης.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς της Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι σήμερα ανέρχονται συνολικά στα 300 εκατομμύρια ευρώ επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλο. Έτσι από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ προκειμένου να εξεταστούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει τα χρέη για τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό, και ποτέ δεν μας καταβλήθηκε κάποιο αιτούμενο ποσό χωρίς να προηγηθεί κινητοποίηση. Κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε γιατρούς και φαρμακοποιούς προχώρησε σε μία σπατάλη 15 εκατομμύριων με πολυτελείς αναθέσεις τηλεφωνικών κέντρων. Κατάργησε το 184 για τα τηλεφωνικά ραντεβού, απόλυσε τους εργαζόμενους και πλήρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στις διάφορες εταιρείες τηλεφωνίας για να αναλάβουν αυτές τα ραντεβού των ασθενών» πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι το κέρδος των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι γιατροί σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα για τις εφημερίες. «Με εξαίρεση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας η οποία αναμένεται να γενικευτεί και ίσως να κηρυχτεί και απεργία την επόμενη εβδομάδα. Από σήμερα αρχίσαμε κύκλο συνελεύσεων στα νοσοκομεία για να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση ενόψει των αναμενόμενων νέων περικοπών στις αμοιβές μας. Στις κλινικές των νοσοκομείων όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από εφημερεύον προσωπικό ασφαλείας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 13.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη διάρκεια της οποίας, φορώντας άσπρες ποδιές, θα διανέμουν ανακοινώσεις στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *