Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας

 
Πολλές γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από δυσμηνόρροια, δηλαδή από πόνους και κράμπες κατά τη διάρκεια της «περιόδου» τους.

Είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις έφηβες και νέες γυναίκες και η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο ή την εργασία.


Από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες της δυσμηνόρροιας. Η θεωρία που φαίνεται όμως να επικρατεί σήμερα, είναι η αύξηση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα και πόνο.

Η επαναφορά των ουσιών αυτών στα «φυσιολογικά» επίπεδα μας απαλλάσσει από τα επώδυνα συμπτώματα.

Εκτός από τα λειτουργικά αίτια, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε κάποια ανατομική ανωμαλία που να προκαλεί τον πόνο, όπως πχ ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης, ινομύωμα, πολύποδας και άλλα.

Στην περίπτωση που τα αίτια του πόνου δεν είναι λειτουργικά, αλλά οργανικά, η αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει στην αιτία.

Στην περίπτωση αυτή, τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα πλεονεκτούν, καθώς μειώνουν τον πόνο μέχρι να αντιμετωπισθεί το «βαθύτερο» αίτιο.

Στην αγορά θα βρείτε παυσίπονο που περιέχει ως δραστικό συστατικό την ιβουπροφαίνη μια ουσία η οποία «κρατά» τα επίπεδα των προσταγλαδινών χαμηλά, αποτρέποντας έτσι τις συσπάσεις τις κράμπες και τον πόνο.

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *