Από την παιδική ηλικία η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης

 
Από την παιδική ηλικία ξεκινά και εξελίσσεται αθόρυβα και ασυμπτωματικά η αθηροσκλήρωση, μια πολυπαραγοντική διαδικασία η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι περιφερικές αγγειοπάθειες, που αποτελούν την 1η αιτία θανάτου και αναπηρίας τόσο στον δυτικό κόσμο όσο και στην Ελλάδα.


Η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να περιλαμβάνει την υγιεινή του στόματος και τη σωστή διατροφή, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

«Η στοματική κοιλότητα είναι ζωτικής σημασίας στην ανθρώπινη εμφάνιση και υγεία. Από εκεί ξεκινάει η καλή ή κακή υγεία του αναπνευστικού συστήματος (ευαισθησία στις λοιμώξεις), του πεπτικού, (έλκος στομάχου) η καλή ή κακή πέψη και διατροφή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η καλή υγιεινή του στόματος να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του» επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης με αφορμή το 14ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος με θέμα την υγιεινή και τα νοσήματα του στόματος και τη σχέση τους με την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ και αρκετά χρόνια άρχισε η μελέτη της σχέσης των νοσημάτων του κολλαγόνου και των συστηματικών φλεγμονών με την αθηροσκλήρωση, ενώ τελευταία, πολύς λόγος γίνεται για τη συμμετοχή της υγιεινής των παθήσεων του στόματος αμφίδρομα, στους παράγοντες κινδύνου της αθηροσκλήρωσης και κατ΄ επέκταση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η περιοδοντική νόσος, μια φλεγμονώδης πάθηση της στοματικής κοιλότητας, που καταστρέφει τους περιοδοντικούς ιστούς και οδηγεί σε μειωμένη οδοντική στήριξη, φαίνεται πως έχει μία αμφίδρομη σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη και την στεφανιαία νόσο. Η περιοδοντίτιδα, ειδικά στα πρώιμα στάδια, είναι συνήθως ασυμπτωματική και ο ασθενής προσέρχεται στο οδοντιατρείο παραπονούμενος για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου για κινητικότητα των δοντιών του.

«Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα και έτσι ενισχύεται ο ρόλος της στοματικής υγείας στη γενικότερη συστηματική υγεία» επισημαίνει ο οδοντίατρος- περιοδοντολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του σεμιναρίου, Νίκος Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κακή υγιεινή του στόματος πιθανώς να παίζει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της στεφανιαίας νόσου.

«Ο στεφανιαίος άρρωστος, ο οδοντίατρος και ο καρδιολόγος πρέπει να συνεργάζονται επιστημονικά όταν υπάρχουν κοινά προβλήματα. Κοινό πρόβλημα είναι η λήψη ασπιρίνης ή αντιαιποπεταλιακών ή αντιπηκτικών φαρμάκων από το στεφανιαίο άρρωστο, που πρέπει να κάνει οδοντιατρικές παρεμβάσεις στην στοματική κοιλότητα και από την άλλη πλευρά οι οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να είναι επώδυνες, να προκαλέσουν στρες και να επιδεινώσουν τη στεφανιαίο νόσο» αναφέρει ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση και επιβαρυμένη πορεία της περιοδοντίτιδας και αντίστροφα η περιοδοντική νόσος υποστηρίζεται ότι σχετίζεται με φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο, επομένως με αυξημένο σάκχαρο νηστείας και αυξημένη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *