Από την… κούνια και στον οφθαλμίατρο

Από την ηλικία του ενός έτους θα πρέπει να υπόκεινται τα παιδιά σε οφθαλμολογικό έλεγχο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την ηλικία του ενός έτους θα πρέπει να υπόκεινται τα παιδιά σε οφθαλμολογικό έλεγχο σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι μέχρι την ηλικία των 2 ετών το παιδί θα πρέπει να έχει εξεταστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό καθίσταται αναγκαία ακόμη και από την ηλικία των έξι μηνών σε περίπτωση πρόωρου νεογνού ή σοβαρών προβλημάτων όρασης των γονιών.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα όρασης προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες και κακές επιδόσεις στο σχολείο, ενώ όσο νωρίτερα εντοπιστεί ενδεχόμενη πάθηση τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ως εκ τούτου οι γονείς οφείλουν να εφιστούν την προσοχή σε ενδεχόμενα συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα προβλήματα όρασης στην παιδική ηλικία είναι τα εξής:

ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Τα μάτια του παιδιού κοιτάζουν προς διαφορετική κατάσταση το καθένα. Συνήθως το ένα κοιτάζει ευθεία μπροστά, ενώ το άλλο πάνω ή κάτω. Εκδηλώνεται όταν οι κινήσεις των μυών του ενός ματιού δεν συντονίζονται με τις κινήσεις των μυών του άλλου και η αιτία εμφάνισής του είναι άγνωστη. Στο 50% των παιδιών με στραβισμό αυτός εμφανίζεται από τη γέννησή τους. Οι γονείς θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν τα συμπτώματα να απευθυνθούν στον γιατρό επειδή η έγκαιρη διάγνωση του στραβισμού είναι καταλυτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πάθησης.

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ

Ονομάζεται και «τεμπέλικο μάτι» και συνιστά τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης στην παιδική ηλικία. Εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει καθαρές εικόνες από το ένα μάτι ώστε να αποκωδικοποιεί την οπτική πληροφορία και αν δεν εντοπιστεί στην παιδική ηλικία, δεν θεραπεύεται. Συνήθως ο οφθαλμίατρος επικαλύπτει το «καλό» μάτι, ώστε να γυμνάζεται το οπτικό νεύρο του αδύναμου οφθαλμού.

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Συνήθως τα βρέφη γεννιούνται με υπερμετρωπία και καθώς μεγαλώνουν αυτή φεύγει. Οταν είναι μεγάλου βαθμού, η υπερμετρωπία παραμένει. Το παιδί με υπερμετρωπία κουράζεται εύκολα όταν διαβάζει, έχει πονοκεφάλους και «στενεύει» τα μάτια του για να εστιάσει σε αντικείμενα.

ΜΥΩΠΙΑ

Συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 8 και 12 ετών. Το παιδί ζαρώνει τα μάτια για να δει καλά και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια οφθαλμιάτρου για μια πιο εξειδικευμένη εξέταση. Αφορά το 26% των παιδιών έως 14 ετών και το 30% έως 20 ετών.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Συνήθως οφείλεται σε ανώμαλο σχήμα της επιφάνειας του κερατοειδούς με αποτέλεσμα το παιδί να βλέπει θολά τόσο μακριά όσο και κοντά. Είναι πιθανό να συνυπάρχει με μυωπία και υπερμετρωπία και ο οφθαλμίατρος συνήθως χορηγεί γυαλιά. Στα συμπτώματα του αστιγματισμού περιλαμβάνεται ο πονοκέφαλος, το τρίψιμο των ματιών, τα κόκκινα βλέφαρα και το σκύψιμο πάνω από το βιβλίο κατά το διάβασμα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *